El Ple del Consell ha aprovat tres convenis entre la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Universitat d’Alacant (UA), Jaume I de Castelló de la Plana (UJI) i la Universitat de València (UV) per al foment de la investigació en serveis socials de la Comunitat Valenciana.
Per al finançament d’aquests projectes d’investigació, la Generalitat destinarà un import total de 150.000 euros, 50.000 per a cadascuna de les universitats que participen en aquests convenis.
Es tracta de fomentar l’activitat investigadora de les universitats a través dels laboratoris de serveis socials de la Ribera Alta, Benicarló-Vinaròs i d’Alacant, creats amb aquest objectiu, per al desenvolupament, anàlisi i avaluació dels models de diagnòstic i intervenció dels serveis socials d’atenció primària, així com dels models organitzatius que els acompanyen.
A més, en els treballs de recerca de les universitats s’identificaran els indicadors territorials de vulnerabilitat amb l’objectiu d’afavorir i facilitar el coneixement de necessitats socials i l’impacte que tenen les prestacions, programes i serveis públics, així com l’efectivitat dels recursos que s’assignen.
Tal com recullen els convenis subscrits, les universitats duran a terme un estudi de les característiques i continguts dels processos de transformació necessaris per a reduir la vulnerabilitat territorial, des de la perspectiva dels serveis socials municipals d’atenció primària i amb la participació de les persones usuàries.
Respecte a la metodologia que s’utilitzarà, s’ha programat la recopilació de dades a través d’un treball de camp mitjançant les activitats de grups de discussió, anàlisis bibliogràfiques i entrevistes a persones usuàries, professionals i personal directiu dels centres de serveis socials d’atenció primària.
A aquest projecte de laboratoris socials està previst que se sumeixen en breu les universitats Miguel Hernández d’Elx (UMH) i Politècnica de València (UV), completant amb això la xarxa d’universitats públiques valencianes.
Laboratoris de servei socials
Els laboratoris de Serveis Socials es conceben com a xarxes d’investigació, coneixement i millora contínua de la qualitat en serveis socials, a través de la creació de xarxes sinèrgiques entre tots els actors que participen en el sistema, administracions públiques -locals, supramunicipals, provincials i Generalitat-, universitats públiques i professionals del Sistema.
Així, al costat de les tres universitats citades, formen actualment part d’aquests laboratoris les diputacions provincials de València i Castelló, els ajuntaments d’Alzira, Alacant, Vinaròs i Benicarló i la Mancomunitat de la Ribera Alta.
Es tracta d’un model pioner a Espanya impulsat per la Generalitat per a posar en valor i dignificar, des del rigor científic, el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.