La directora general de l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana, Inmaculada Sánchez, ha presentat aquest matí les Primeres Jornades Formatives ISEACV Disseny i Ceràmica que convertiran a Morella en l’epicentre de la formació en el disseny en la Comunitat, del 5 al 8 de juliol, en el marc de la World Design Capital València.
Sánchez ha destacat que, amb aquestes primeres jornades, des de la Generalitat es reivindica el paper de la ceràmica en l’evolució del disseny i es posa el focus a l’interior de la Comunitat, “específicament a Morella amb la intenció de conjuminar innovació i artesania”.
Per a Inmaculada Sánchez és necessari que els dissenyadors i dissenyadores que estan formant als futurs dissenyadors i dissenyadores en les diferents especialitats “puguen establir sinergies” tant quant a la metodologia de treball com reflexionant sobre les necessitats actuals de formació i ha afegit que la seua celebració a Morella “permet posar en valor el treball de l’artesania” en col·laboració amb l’àmbit docent i empresarial amb exemples com el de Lajuana (empresa castellonenca que ha aplicat la innovació a la confecció tradicional d’espardenyes).
Durant les jornades es debatrà, entre altres qüestions, sobre la nova Llei d’Ensenyaments Artístics Superiors que prepara el govern d’Espanya al costat del subdirector general d’Ordenació Acadèmica del Ministeri d’Educació, Lucio Calleja i diferents associacions i centres d’ensenyament com l’Associació Espanyola de Centres Superiors d’Ensenyaments Artístics. Així mateix se celebraran tallers amb professionals de l’ensenyament com Francesco Morace o creadors contemporanis com Isidro Ferrer, Xavier Monsalvatje o Rafaela Pareja. Les jornades volen així mateix visibilitzar el paper de la dona en el disseny a través de Women’s Legacy.
ISEACV en Castelló
Sánchez, que ha estat acompanyada pel director de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló (EASD), Miguel Monar i pel director de l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora, Alberto Lázaro, ha aprofitat la seua intervenció a la Casa dels Caragols per a fer balanç de l’ISEACV a Castelló.
També ha destacat que “més de 1.000 joves estudien ensenyaments artístics superiors a Castelló” a través de l’ISEACV en les modalitats de disseny, ceràmica i música i ha recordat que “la Comunitat Valenciana és l’única comunitat autònoma amb 13 centres superiors públics” que abasten les cinc disciplines dels ensenyaments artístics: ceràmica, dansa, música, art dramàtic i disseny.
La directora general s’ha referit específicament a l’Escola de l’Alcora com un centre de referència en ceràmica tant artística com del taulell i ha assenyalat que la Conselleria d’Innovació està treballant al costat de la Conselleria de Mobilitat per a millorar el transport públic i les comunicacions d’aquest centre amb la resta de la província per a potenciar aquests estudis que “asseguren la plena ocupació per als seus graduats i graduades”, ja que “constitueix un focus innovador de formació superior per a la indústria ceràmica”.
Al voltant del Conservatori Superior de Música de Castelló, Sánchez ha manifestat la seua satisfacció per l’anunci de la futura Ciutat de la Música que “permetrà ampliar l’oferta d’estudis de grau i màster” així com continuar amb un projecte que “s’està obrint a les noves demandes de la joventut”. En aquest sentit Sánchez ha anunciat la incorporació per al pròxim curs 22/23 dels graus de Canto i Direcció d’Orquestra en el centre castellonenc.
En l’àmbit del disseny, l’EASD reuneix a Castelló al voltant de 450 estudiants tant de cicles de formació professional de grau superior com de Grau universitari, a més del Màster oficial de Gravat i Serigrafia.