La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en el marc del Dia Internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, que se celebra el 26 de juny, destaca la importància del treball que es realitza dia a dia tant en l’atenció com en la prevenció de drogodependències i altres addiccions.
En matèria de prevenció, cal destacar, entre altres accions, l’activitat desenvolupada per les 85 Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) amb què compta la Comunitat Valenciana, serveis especialitzats de titularitat local que desenvolupen programes per a reduir o evitar l’ús i l’abús de drogues i altres conductes addictives, així com promoure hàbits de vida saludables.
Així, durant l’any passat Sanitat va destinar a aquests recursos un pressupost de 2.679.250 euros en 2021, un 6,9% més respecte a l’any anterior. El finançament de les UPCCA es realitza anualment a través de la corresponent convocatòria de subvencions en matèria d’atenció i prevenció de les drogodependències i altres trastorns addictius.
Mitjançant programes i accions de prevenció universal i en coordinació amb la direcció general de salut pública i addiccions, les UPCCA desenvolupen la seua labor en els àmbits escolar, familiar, laboral i comunitari, a més de realitzar també prevenció selectiva en grups de risc i prevenció indicada en els casos en els quals es detecta un consum problemàtic.
La prevenció és un dels objectius clau que assenyala com a essencial l’ONU, que enguany ha triat com a lema “Abordar els desafiaments vinculats a les drogues en crisis sanitàries i humanitàries”, instant a totes les administracions i a la societat civil a unir esforços per a fer front a la problemàtica que suposen les drogues, i les addiccions en general.
L’experiència de la Comunitat Valenciana en la crisi que va provocar la pandèmia de COVID-19 va evidenciar un esforç dels i les professionals (sanitaris, d’acció social, de les forces i cossos de seguretat de l’Estat…) en la recollida de persones afectades als carrers, en l’internament segur, en el confinament dels recursos residencials, en el proveïment de menjar, roba i medicines i a atendre les urgències a cada moment. Aquesta experiència es va basar en la coordinació entre les administracions públiques de la Generalitat i dels municipis, així com la solidaritat i el treball entre professionals, a més d’en la comprensió i col·laboració de les persones malaltes afectades i la col·laboració de les organitzacions no governamentals (ONG).
Prop de 34.000 pacients atesos per les UCA en 2021
Les Unitats de Conductes Addictives (UCA) de la Comunitat Valenciana van atendre un total de 33.852 persones en 2021. D’elles, el 72% són homes i el 28%, dones.
Així mateix, els serveis d’assistència sanitària van registrar 408.078 consultes en les UCA durant el 2021, un 7,24% més que l’any anterior. La xifra de consultes reflecteix una aproximació a la tendència de 2019, quan es van anotar un total de 440.784. En 2020 es van realitzar 380.540 consultes, dada que va suposar una disminució d’un 13,67% respecte a 2019 a conseqüència del context de la pandèmia de COVID-19.
És important ressaltar que les consultes estan relacionades en un 25% amb l’alcohol i en un altre 25% amb el tabac. Un 16%, amb el consum d’opiacis (majorment pels tractaments de substitució), un 15% són degudes a la cocaïna, un 8% de les consultes es relacionen amb altres problemes amb substàncies psicoactives no comunes en el seu ús, un 5% amb el consum de cànnabis, un 2% de sedants i un 1% es registren per a cadascuna de les següents substàncies: amfetamines, al·lucinògens, inhalants i joc patològic.
Les Unitats de Conductes Addictives i les Unitats d’Alcoholèmia són la porta d’entrada al sistema sanitari públic per al tractament de les drogodependències i altres trastorns addictius, juntament amb una xarxa complementària d’atenció sociosanitària que garanteix un circuit terapèutic continu des del diagnòstic, passant per la desintoxicació, la deshabituació i integració social, prestant així una atenció integral a les necessitats específiques de cada pacient.
El circuit terapèutic ha atés durant 2021 a 3.476 persones amb problemes d’addicció, que es distribueixen en un 56,33% que va ingressar en un centre de dia, un 16,31% que va ingressar en comunitat terapèutica, un 15,65% va ser atés en un Centre d’Intervenció Baixa Exigència, un 9,90% va ser desintoxicat en una Unitat de Desintoxicació Hospitalària i un 1,81% va ingressar en un habitatge per al seu tractament i inserció social.