Canet lo Roig continua transformant-se. I ho fa sent un referent des del punt de vista arquitectònic i social. L’alcaldessa, María Ángeles Pallarés, ha anunciat la remodelació de l’espai del Calvari, un projecte que permetrà recuperar-lo per a l’ús del públic en general gràcies «a una innovadora proposta que ja és un referent abans de la seua execució», ja que ha quedat segon en el Concurs Ceràmic de Regeneració Urbana ‘Som Ceràmica’ de la Diputació de Castelló.
El Calvari és una zona d’ús públic i punt de referència històrica del municipi, situat a l’entrada venint des de La Jana. Es tracta d’un monticle sobre el qual està situada una ermita de mitjan segle XVIII, una infraestructura que forma part del patrimoni historicoartístic i cultural que acaba de ser rehabilitada, uns treballs que es veuran completats ara en l’exterior amb el projecte que impulsa el govern de Pallarés.
“El projecte té com a objectiu regenerar l’entorn per a l’ús de veïns i veínes i visitants. Parlem d’un espai que ara es troba pràcticament sense ús, i que amb aquesta actuació pretenem que es convertisca en una zona representativa dels orígens de Canet lo Roig”, subratlla.
L’àmbit d’actuació ronda els 2.700 m² de superfície. Es tracta de recuperar el camí, l’entorn i els serveis públics que donen accés a l’ermita, començant pel camí que dona accés al recinte, ara de terra, i que recorre tot el monticle seguint un sentit en espiral.
El projecte, desenvolupat per l’estudi d’arquitectura ‘La Erreria’, té com a lema ‘Camí de rajoles grogues’, en al·lusió al conte del ‘Mago de Oz’, i proposa una gran catifa ceràmica que siga escenari de tots els usos que el municipi puga requerir com a escenari per a espectacles, celebració d’esdeveniments, espai de descans, mirador o àrea turística i cultural.
Tindrà una espècie d’espiral que connectarà els diferents camins per a fomentar una visió 360° respecte a la lloma i generar una experiència nova cada vegada, ja que la manera d’accedir a la plaça polifuncional és múltiple.