El Ple del Consell ha aprovat renovar el conveni de col·laboració entre la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Fundació Secretariat Gitano per a millorar la inclusió social de la població gitana de la Comunitat Valenciana i promoure la lluita contra la pobresa i la discriminació durant 2022.
Les accions que s’efectuen en el desenvolupament d’aquest projecte corresponen al projecte ‘Itineraris’ seleccionat en el marc del programa operatiu d’inclusió social i economia social.
Per a finançar el desenvolupament de les activitats d’aquest conveni, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives aportarà un import total de 160.000 euros per al present exercici.
L’objectiu general del projecte, que se subscriu des de 2017, és augmentar el nivell d’ocupabilitat de la població gitana, la seua formació i qualificació professional, així com les competències bàsiques, transversals i professionals, millorant els nivells d’èxit acadèmic i la promoció educativa, amb un enfocament de gènere, integral i inclusiu.
Així, de manera transversal l’actuació tindrà en compte, sempre, la garantia de la igualtat entre dones i homes, atesa la situació de desavantatge i discriminació múltiple que pateixen les dones gitanes.
Entre els objectius específics del conveni figura incrementar la qualificació bàsica i professional de la població gitana per a millora de la seua ocupabilitat, i també incrementar l’accés al mercat laboral de la població gitana per compte d’altri, promovent la seua autonomia, presa de decisions informada i la mobilitat social ascendent.
A més, es pretén afavorir a les famílies gitanes més excloses l’accés i la normalització en l’ús dels serveis públics, principalment educatius, d’ocupació, d’habitatge, sanitari, social i de participació.
De la mateixa manera, preveu generar i potenciar les condicions necessàries per a propiciar la inclusió de les persones gitanes en la comunitat educativa: alumnat, famílies, centres educatius, agents socials i comunitat.
D’altra banda, les accions previstes en el conveni s’encaminen a millorar la imatge social negativa que pateix la població gitana i a combatre la discriminació i promoure polítiques més actives d’inclusió.
En aquest sentit, s’impulsarà el coneixement de la seua situació per part dels agents clau i la societat en general, i es desenvoluparan accions de sensibilització, formació, cerca, incidència política, així com acompanyament i assistència a víctimes de discriminació.
Igualment contempla accions per a augmentar la sensibilització i el compromís de les empreses en la inclusió soci laboral de la població gitana i per a afavorir la promoció social i la participació de la dona gitana en l’àmbit públic, social, educatiu, i del mercat laboral, entre altres.