L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) ha obert la convocatòria d’ajudes per a impulsar la biomassa en les empreses i entitats de la Comunitat Valenciana, per al que destinarà enguany un total de 850.000 euros.
La línia d’ajudes a fons perdut contempla, amb caràcter general, ajudes de fins al 45% del cost dels projectes que suposen la utilització de la biomassa. A més, en el cas de les mitjanes empreses aquest percentatge pot augmentar-se en 10 punts i per a les petites empreses i entitats fins a 20 punts. El termini per a la presentació sol·licituds es prolongarà fins al pròxim 4 de novembre.
Actuacions susceptibles de suport
Les ajudes preveuen donar suport als equips per al tractament en camp de la biomassa per al seu estellat o empacat, per a la seua utilització en processos energètics.
Així mateix, es recolzarà la maquinària específica per al tractament de la biomassa, per al seu ús energètic, en camp a fi de facilitar la seua recollida i transport de manera que es reduïsquen els costos associats al transport d’aquesta.
També se subvencionarà la maquinària de tala i processadores, incloent-hi els seus accessoris, així com compactadores, sempre que s’apliquen exclusivament a projectes de recollida de biomassa per a ús energètic.
D’altra banda, l’Ivace sufragarà els costos de l’adaptació de camions cisterna amb equips específics per a la distribució i/o subministrament de biomassa, així com les inversions en equips i maquinària específica per a l’adaptació de camions cisterna destinats a la distribució i/o subministrament a granel de biomassa per al seu ús energètic, incloent-hi sistemes pneumàtics, mecànics i de pesat.
A més, donarà suport econòmicament la maquinària específica i instal·lacions per a fabricació de pèl·lets/briquetes/estelles i biocombustibles assimilables, per al seu ús energètic. En aquest sentit, cal destacar que a matèria primera a partir de la qual siguen elaborats els pèl·lets/briquetes i productes assimilables haurà de tindre com a origen la biomassa, en qualsevol de les seues formes: residus forestals, agrícoles, orgànics urbans (FORSU), orgànics industrials o matèria primera procedent de cultius energètics.
Cal destacar, que totes aquestes línies d’incentius compten amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en un percentatge del 50%, a través del Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana vigent per al període 2014-2020, dins de l’Eix Prioritari 4 (Afavorir el passe a una economia baixa en carboni en tots els sectors).