La Diputació de Castelló i l’Associació de Persones Sordes Verge del Lledó (Apesocas) han signat un conveni de col·laboració pel qual l’entitat rebrà 28.500 euros per a costejar el Servei d’Atenció per a les Persones Ssordes i/o Sordcegues. El president José Martí, ha destacat que amb aquest acord es millora l’accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva. El conveni ha sigut signat pel president de la Diputació, José Martí, i el president d’Apesocas, Roberto Garrido. També ha estat present la vicepresidenta i diputada de Benestar Social, Patricia Puerta.
Martí s’ha mostrat orgullós d’aquesta col·laboració que, en les seues pròpies paraules, «millorarà l’atenció social a aquelles persones amb discapacitat auditiva i al seu entorn directe, la qual cosa millorarà les seues vides i acostarà la nostra província a una igualtat d’oportunitats cada vegada més real». També ha afirmat que es millorarà «l’accessibilitat mitjançant la interpretació i guia en llengua de signes per a persones sordes, així com l’elaboració de programes carregats d’activitats que donaran resposta a necessitats individuals i col·lectives».
La vicepresidenta Puerta, ha assegurat que aquest acord «demostra la implicació que té aquest equip de govern amb les persones d’aquest col·lectiu que tantes barreres i traves socials, culturals, laborals i personals troben en el seu dia a dia», i ha volgut agrair a Garrido, «la important labor social que fan, lluitant per aconseguir ajudes i drets perquè aquestes persones tinguen una plena i justa incorporació i desenvolupament com a agents de participació social».
Accions
Cal assenyalar que el Servei d’Atenció a Persones Sordes i/o Sordcegues d’Apesocas comprén les següents accions:
1. Atenció social a persones sordes amb discapacitat auditiva i sordcegues i el seu entorn.
2. Accessibilitat mitjançant la interpretació i guia d’interpretació en llengua de signes per a persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordcegues.
3. Atenció social a persones sordes i/o sordcegues i el seu entorn directe.
4. Detecció i diagnòstic social de casos (consulta i derivació de casos).
5. Elaboració de programes d’activitats que donen resposta a necessitats individuals i col·lectives (formatives, informatives, recreatives, etc.).
6. Foment de la participació activa del moviment associatiu de persones sordes.
7. Gestió i coordinació del servei d’intèrprets de llengua de signes a nivell provincial per a suplir mancances i derrocar barreres comunicatives.
8. Disposició d’un servei de documentació amb material bibliogràfic sobre la comunitat sorda.