L’Associació Espanyola contra el Càncer a Castelló ha celebrat la seua Assemblea General per a donar compte de les dades de l’exercici 2021. Després de dos anys sense poder celebrar aquest acte de manera presencial a causa de la pandèmia, l’ONG ha pogut reunir representants de les juntes locals, voluntariat, membres del consell i equip tècnic de professionals.
Obria l’acte el president de la Diputació, José Martí, recordant l’aniversari de la institució i donant la benvinguda als presents. A continuació prenien la paraula Carlos Ulldemolins, president provincial de Castelló de l’AECC, explicant els objectius aconseguits i recordant les dades que llança l’any 2021. “Hem augmentat el nombre de socis que se situa al voltant de 8.000 a la província, (8.165 concretament), i quasi 600.000 a nivell nacional. També hem augmentat el nombre de juntes locals i ja som presents en 110 de les 135 poblacions que componen la província”, ha explicat. “I tot gràcies a l’esforç de l’equip de 10 professionals de la Seu Provincial i els 371 voluntaris i voluntàries que treballen a la província”.
Ulldemolins també ha recordat les desigualtats que genera la malaltia segons territoris. “Ara mateix és més important quasi el codi postal d’on procedisques que el codi genètic”, assenyalava. “És important destacar que el càncer és un dels principals problemes sanitari, econòmic i social del nostre país.
Un de cada dos homes i una de cada de tres dones seran diagnosticats d’aquesta malaltia al llarg de la seua vida”, recordava Ulldemolins.
Entre les dades de 2021 destacar també els 1.160 beneficiaris que han sigut atesos per professionals en 2.668 sessions. Així mateix en el capítol de prevenció cal destacar les 13 persones que han deixat de fumar en els programes de l’AECC i els 1.205 escolars que han rebut xarrades saludables. Respecte als espais sense fum, preferentment Universitat Jaume I i platja de Torreblanca, són 36.000 les persones que es beneficien de transitar per aquests espais lliures de tabac. Cal no oblidar que el 50% dels casos de càncer es podrien evitar amb hàbits de vida saludables.
Respecte a la investigació, un altre dels motors de l’ONG, l’AECC a Castelló ha aconseguit recaptar amb les seues activitats un total de 156.644 euros destinats al finançament de 52 projectes de desenvolupament. També la beca predoctoral que gaudeix la investigadora Raquel Gil que entra a la seua habitació i últim any d’estada. I és que l’objectiu marcat és el d’aconseguir en 2030 una supervivència en càncer del 70%.
Vicente Ramos, de la Junta de l’AECC, va ser l’encarregat d’explicar el capítol de l’atenció social, voluntariat, prevenció i promoció de la salut i serveis complementaris.
Respecte al balanç econòmic va ser el tresorer de la junta, José Manuel Salvador, el responsable de donar compte de l’apartat de comptabilitat. En 2021 lAECC a Castelló ha tingut 1.188.940,04 euros d’ingressos i 1.028.188,40 euros de despeses, la qual cosa llança un saldo de superàvit de 227.802,94 euros, una mica superior al 2020.
Finalment va prendre la paraula la gerent, Salomé Esteller, per a explicar el progrés de la beca predoctoral i anunciar els objectius per a 2022 que passen, entre altres, per augmentar el nombre de persones beneficiades. Entre els punts abordats els socis, els convenis i subvencions, agenda política, obtenció de recursos i nova imatge.
Després del temps de precs i preguntes els membres del consell van entregar les insígnies amb la nova imatge als presents.