L’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic de València, ha impulsat un estudi per a desenvolupar un model predictiu de diagnòstic diferencial primerenc de miomes i miosarcomes uterins, amb la finalitat d’evitar el risc de difusió oculta en cas de malignitat.
Els miomes, o fibromes uterins, són els tumors benignes sòlids més habituals de la dona. Generalment no són perillosos, però poden causar dolor, sagnat abundant i problemes de fertilitat o en l’embaràs.
Els miosarcomes uterins són un tipus de càncer ginecològic, d’escassa incidència, que també es pot desenvolupar ocult dins del mioma o coincidint amb ell. Els miomes i els miosarcomes es consideren tumors biològicament no relacionats, però comparteixen característiques que poden complicar el seu diagnòstic amb les proves i factors clínics existents en l’actualitat -procediments invasius que generen un gran estrés per a les pacients i costos addicionals per al sistema nacional de salut- per a classificar-los com a benignes o malignes.
L’objectiu d’aquest estudi és l’anàlisi molecular diferencial del teixit tumoral en miomes i miosarcomes, així com de la sang perifèrica de pacients que seran operades per un tumor uterí.
L’estudi -que compta amb un finançament de 99.825 euros de l’Institut de Salut Carles III- s’està desenvolupant sota la direcció de la Dra. Aymara Mas, investigadora Miguel Servet en INCLIVA, del Grup d’Investigació en Medicina Reproductiva liderat pel Dr. Carlos Simón. En ell intervenen, a més, Paula Punzón i Alba Machado, estudiants predoctorals, i Marta Gálvez-Viedma, tècnic de laboratori, integrants del mateix grup d’investigació.
La doctora Mas destaca que “el desenvolupament de mètodes diagnòstics precisos i no-invasius és una prioritat en àrees com la ginecologia i l’oncologia” i afegeix que, si s’aconsegueixen els objectius previstos, “en un futur, es podrien utilitzar aquests resultats per a desenvolupar nous mètodes de diagnòstic molecular més complets, més resolutius i còmodes tant per a les pacients, com per als professionals sanitaris, podent generar solucions per a les necessitats a les quals s’enfronten els ginecòlegs davant aquesta patologia”. De fet, aquest projecte representa el pas preliminar cap a la translació clínica amb la finalitat de millorar el diagnòstic d’aquelles pacients amb sospita de tumor miometrial i evitar el risc de difusió oculta en el cas de malignitat.
L’estudi -biomèdic, prospectiu i multicèntric-, que es va iniciar al gener de 2021 i finalitzarà al desembre de 2023, es troba en l’equador del seu desenvolupament.
Gràcies a les tècniques de seqüenciació massiva, s’està analitzant tot el material genètic del tumor per a detectar alteracions genètiques i cromosòmiques que podrien estar relacionades amb el procés d’evolució.
Per a aconseguir aquest nou repte científic, es compta amb la participació de 21 hospitals i centres mèdics nacionals, per a reclutar a 600 participants amb sospita de tumor uterí que proporcionaran mostres de sang perifèrica per a la seua posterior anàlisi.
Juliol, Mes de Conscienciació sobre el Fibroma Uterí
Juliol és el Mes de Conscienciació sobre el Fibroma Uterí. És una data en la qual es pretén cridar l’atenció sobre un problema de salut que afecta milions de dones a tot el món i requereix impulsar la investigació en aquest àmbit amb la finalitat de trobar tractaments cada vegada menys invasius i més eficaços.
El Mes de Conscienciació sobre el Fibroma Uterí ha cobrat impuls en els últims anys gràcies a organitzacions sorgides per a oferir suport a dones amb fibromes, com The White Dress Project, als Estats Units. Aquesta organització utilitza el vestit blanc com a símbol de fortalesa i esperança, ja que la majoria de les dones amb fibromes eviten vestir-se de blanc a causa de l’abundant sagnat causat per l’afecció.
Els fibromes uterins són tumors benignes, de causa desconeguda, que afecten un percentatge que se situa entre el 70% i el 80% de les dones entre 35 i 54 anys i afecta més a dones negres. Encara que la majoria dels fibromes no causen cap símptoma, algunes vegades provoquen dolor abdominal, sagnat abundant, engrandiment de la part inferior de l’abdomen, micció freqüent, fatiga, complicacions amb l’embaràs i problemes reproductius, entre altres. En general, els fibromes es resolen després de la menopausa, però quan causen problemes greus porten a la realització d’una histerectomia (extirpació quirúrgica de l’úter).