Després d’anunciar-ho fa diversos mesos i mantindre fa a penes uns dies una reunió en la direcció general de l’Administració Local de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Peníscola ha donat llum verda i de manera unànime en el últim ple municipal, executar l’opció a compra que té sobre el Centre d’Estudis, espai que té actualment arrendat a una societat estatal de gestió de patrimoni del Govern d’Espanya. Valorat en més de 4 milions d’euros, la compra suposarà un desemborsament per a l’any pròxim d’alt voltant de 3 milions, ja que ha pagat més d’un milió al llarg dels deu anys en què ha liquidat el seu lloguer amb opció a compra.
L’alcalde, Andrés Martínez, ha explicat que l’Ajuntament està ja valorant les diferents convocatòries públiques i confirmat que optarà a fons europeus per a finançar la inversió.
La corporació ha aprovat també el seu compromís amb un nou conveni amb Generalitat Valenciana per a la rehabilitació, en tres anys, dels edificis amb els quals compta el recinte i que està en desús; amb l’objectiu de centralitzar en ells les dependències municipals. Aquest facilitarà a l’administració local més de tres milions d’euros per a la reconstrucció dels edificis i, probablement, se subscriurà per les dos bandes a final de l’estiu.
En aquesta primera anualitat es preveu licitar la redacció del projecte, per a això l’Ajuntament va aconseguir una aportació de l’administració autonòmica, contemplada ja en el pressupost de 2022, de 200.000 €.
«Recuperarem la totalitat del recinte i retornarem a Peníscola el que ens van llevar fins en dos ocasions, per a convertir-lo en un espai al servei de la ciutadania», ha insistit Martínez, que s’ha mostrat molt content per l’acord que està en vies de cristal·litzar-se, per al qual era requisit indispensable haver aprovat en ple la voluntat d’executar l’opció a compra.
El final d’un llarg procés
El regidor d’Urbanisme, Jorge Rovira, ha volgut recordar «la mala jugada que ens va fer el Govern posant-li preu a aquest espai en lloc de cedir-lo al poble», fent referència a l’acció que va fer en benefici de l’empresa pública de gestió patrimonial Segipsa, amb la qual l’Ajuntament va haver d’arribar a un acord de llogar-lo. La primera acció del govern local va ser crear 400 places de pàrquing, rehabilita’n, a més, un dels tres edificis, «amb la recuperació total podrem destinar a usos culturals i museístics les actuals dependències en el nostre barri antic, centrant els serveis públics en els edificis del mateix recinte, tal com vam fer amb els Serveis Socials».