L’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha anunciat la voluntat de l’equip de govern d’executar l’opció a compra del Centre d’Estudis el pròxim mes d’abril, data en la qual ja serà possible segons el contracte establit amb la propietat de l’immoble.
Així ho ha traslladat a Antoni Such, director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, amb qui ha mantingut hui una trobada amb l’objectiu d’ultimar els detalls d’un conveni de col·laboració de les dos administracions per a rehabilitar els edificis que, actualment, es troben en el recinte en desús.
El conveni, que probablement se subscriurà a finals de l’estiu, comprometrà a Generalitat i Ajuntament a aportar al voltant de 3 milions d’euros per a poder dur a terme l’ambiciosa obra de recuperació, havent adquirit amb anterioritat la propietat de tots els immobles.
El termini que s’han marcat és de tres anys, període després del qual s’haurà d’haver executat l’obra de rehabilitació.
En aquesta primera anualitat, es preveu licitar la redacció del projecte, per a això l’Ajuntament va aconseguir una aportació de l’administració autonòmica, contemplada ja en el pressupost de 2022, d’un total de 200.000 €.
«Recuperarem la totalitat del recinte i retornarem als peniscolans un espai que ens van arravatar en dos ocasions, per a convertir-lo en un espai al servei de la ciutadania», ha sentenciat emocionat Martínez, que s’ha mostrat molt content per l’acord que està en vies de cristal·litzar-se.
El primer edil ha agraït a la direcció general «la predisposició i la col·laboració» després de mesos de converses i negociacions.
Un camí que no ha estat lliure d’obstacles
L’edil d’Urbanisme, Jorge Rovira, també present en la trobada, ha recordat «la terrible mala jugada que ens va fer el Govern posant-li preu a aquest espai en lloc de cedir-lo al poble», fent referència a l’alienació que l’administració estatal, llavors socialista, va dur a terme per al recinte a benefici de l’empresa pública de gestió patrimonial Segipsa, amb la qual l’Ajuntament degué arribar a un acord de lloguer per a poder entrar i utilitzar aquest espai fins llavors tancat i situat en ple centre, amb el qual es van crear 400 places de pàrquing per part del consistori i en el qual s’ha rehabilitat ja un dels tres edificis, «amb la seua total recuperació podrem destinar a usos culturals i museístics les actuals dependències municipals en el nostre barri antic, concentrant els serveis públics en els edificis del mateix recinte, tal com vam fer amb els Serveis Socials municipals».