La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha recordat que el 28 de juliol se celebra cada any el Dia Mundial contra l’Hepatitis Vírica amb l’objectiu d’evitar la probabilitat de noves infeccions d’hepatitis en qualsevol de les seues variants (A, B, C, D i E) i impulsar mesures i estratègies orientades a previndre aquesta malaltia, que ocasiona mal i inflamació del fetge.
L’hepatitis és una inflamació del fetge que es produeix entre altres causes per infeccions víriques. Els virus de les hepatitis A i E típicament causen infeccions agudes, i els virus de les hepatitis B, C i D poden causar infeccions agudes i cròniques.
Un dels objectius fonamentals és facilitar l’accés dels pacients als tractaments, com és el cas dels fàrmacs antivirals d’última generació per al tractament de l’hepatitis C, que presenten una taxa de recuperació del 95%. Per això, des de la Conselleria de Sanitat es realitza una important labor de cerca i identificació de possibles pacients.
En aquest sentit, des de l’any 2015, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha facilitat i finançat aquests tractaments a 17.674 pacients amb hepatitis C fins al 31 de maig d’enguany.
Del total de pacients tractats, durant l’any 2021 van rebre aquests fàrmacs un total de 720 pacients amb hepatitis C. Així mateix, de gener a maig de 2022 s’ha facilitat el tractament a 467 pacients.
Per a facilitar aquests fàrmacs, la Conselleria de Sanitat ha invertit més de 302 milions d’euros en l’adquisició dels medicaments des de l’any 2015. A més, la Comunitat Valenciana va ser una de les primeres autonomies a ampliar els criteris a l’hora de prioritzar aquest tractament amb la finalitat d’arribar al major nombre de pacients.
Més de 135.000 dosis de la vacuna enfront de l’hepatitis B
D’altra banda, el calendari de vacunació infantil inclou la vacuna enfront de l’hepatitis B des de l’any 1995. En aquest sentit, durant l’any passat, es van inocular 135.732 dosis d’aquesta vacuna a població pediàtrica, i a determinats grups de risc.
En concret, s’han administrat 109.922 vacunes pediàtriques enfront de l’hepatitis B, 18.621 dosis a població adulta de grups de risc i 7.189 dosis de la vacuna a persones en tractament d’hemodiàlisi.
Cal recordar que, el calendari de vacunació infantil de la Comunitat Valenciana inclou la vacuna de l’hepatitis B i s’administra en forma de vacuna combinada Hexavalent (Diftèria, Tètanus, Tos ferina, Pòlio, Haemophilus influenzae tipus b i Hepatitis B) als dos, quatre i sis mesos d’edat.
D’altra banda, la vacuna de l’hepatitis A està recomanada per a determinats grups de risc, com és el cas de pacients amb risc a patir una inflamació o mal del fetge. Durant l’any passat, en la Comunitat Valenciana, es van administrar 12.639 dosis de la vacuna enfront de l’hepatitis A. En concret, van anar 9.621 dosis pediàtriques i 3.018 dosis en població adulta.