L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) trasllada la seua “consternació” i demana explicacions a tots els nivells de l’Administració amb competències en agricultura i seguretat alimentària davant les informacions publicades en mitjans internacionals segons les quals la Unió Europea (UE) hauria negociat un acord amb Sud-àfrica per a desembarcar en els ports comunitaris més de 2.000 contenidors de taronges procedents d’aquest país tercer que es troben paralitzats perquè no acrediten el compliment del tractament en fred, una normativa vigent des del passat 14 de juliol que pretén evitar la introducció i propagació de la plaga de quarantena de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en territori europeu.
AVA-ASAJA s’ha dirigit, a fi d’esclarir els fets i, en el seu cas, detallar què s’ha negociat i amb quins termes s’ha aconseguit aquest pacte a esquena del sector agrari, al comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, els europarlamentaris espanyols Esteban González Pons, Juan Ignacio Zoido (PP), Inmaculada Rodríguez-Piñero (PSOE), Mazaly Aguilar (VOX) i Idoia Villanueva (Podemos), al diputat de Compromís Joan Baldoví, així com al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura Mireia Mollà. L’associació també ha traslladat la missiva a ASAJA perquè porte el tema tant a la interprofessional Intercitrus com al COPA-COGECA, entitat que aglutina les principals organitzacions professionals agràries i cooperatives de la UE.
El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que “si fora certa aquesta informació, per a nosaltres seria un escàndol intolerable, ja que suposaria no solament una humiliació de la UE cap als seus agricultors i una amenaça per a la seguretat fitosanitària de cítrics i multitud d’espècies agrícoles i arbòries a Europa, sinó que, a més, podria considerar-se un frau de llei perquè la UE estaria incomplint la seua pròpia normativa”.
El dirigent agrari acusa Brussel·les, de ser real aquesta negociació, “d’haver desestimat per interessos comercials el risc fitosanitari que ella mateixa va defensar amb arguments tècnics el 25 de maig, no fa ni tres mesos. Si el Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos (SCoPAFF) va aprovar el tractament en fred a les taronges originàries de països amb presència de falsa arna va ser perquè va considerar el perill que comporten aquestes importacions foranes, un risc basat en les elevadíssimes intercepcions d’aquesta plaga en els cítrics vinguts des de Sud-àfrica i altres països tercers”. De fet, AVA-ASAJA va revelar que la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea va comptabilitzar durant el mes de juliol un total de set deteccions de plagues i malalties en les importacions citrícoles sud-africanes, entre elles dos lots contaminats de falsa arna (un en mandarines i un en taronges).
“Els sud-africans –conclou Aguado– sabien amb la suficient antelació que havien d’enviar les seues taronges amb el tractament en fred exigit i encara així van decidir de mala fe embarcar sense aquestes garanties fitosanitàries. És mentida l’esforç que Sud-àfrica esgrimeix en les seues exportacions a Europa, només es dedica a pressionar a Brussel·les amb la complicitat de Països Baixos per a inundar els nostres mercats amb una competència deslleial i sense reciprocitat. O Europa es fa de respectar o deixarem de respectar-la els de casa igual que fan els de fora”.
L’organització agrària reclama així mateix a les autoritats la seua “implicació a fi de defensar en les institucions comunitàries l’extensió del tractament en fred a les mandarines i les aranges, dos espècies citrícoles que, a la vista de les últimes deteccions de falsa arna, tenen el mateix risc fitosanitari que les taronges”.