Nota de premsa que reproduïm a continuació.
El Consell de Col·legis de Metges Valencians (CCMV) exigeix a la Conselleria de Sanitat que retire la instrucció que obliga als metges d’Atenció Primària a emetre un informe sobre l’aptitud medico laboral dels mestres i docents. Aquesta és una activitat aliena a l’àmbit laboral actual i més si es té en compte que la mateixa Conselleria de Sanitat indica que no és de la seua competència. Per això, a més de la seua retirada, demanem que és implementen solucions alternatives a aquest tràmit burocràtic que es repeteix anualment.
També justifica la seua postura en relació amb la instrucció 11/2022/GAD de la Secretaria Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, sobre l’elaboració de l’informe d’aptitud medico laboral del personal docent interí per al curs escolar 2022/2023 dirigida als Departaments de Salut del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana, en les següents consideracions:
1- Les competències professionals de l’Especialitat de Medicina d’Atenció Primària no inclouen conéixer els requisits que impedeixen a un professional practicar el seu treball per causes de malaltia, o limitacions físiques o psíquiques. A més, la certificació pot generar riscos legals per al metge i fins i tot constituir un intrusisme professional, casos que podrien escapar a les cobertures de les assegurances de responsabilitat civil de la Conselleria. Competeix al Servei Mèdic d’Educació, a l’especialitat de Medicina del Treball o a profesionals amb la titulació de Medicina d’Empresa determinar aquesta capacitació, integrats o no en serveis de prevenció de Riscos laborals.
2- La mateixa Conselleria de Sanitat contempla en el seu document de Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, que els metges d’Atenció Primària i Comunitària no estan obligats a realitzar certificats d’aptitud, capacitació o riscos laborals, inclosos els processos d’oposició i selecció. Els especialistes en Medicina de Família realitzen Informes de Salut, però no certificats. Un certificat mèdic oficial no és el mateix que un Informe de Salut.
3- La Instrucció refereix en el seu Preàmbul que la mateixa es dicta “amb la finalitat de no saturar els serveis d’atenció primària de salut”, finalitat que manca de sentit atès que els certificats mèdics oficials no poden ni deuen ser expedits pels metges d’aquests serveis. Abans al contrari, la confusió que desprén el text pot conduir als docents interessats a sol·licitar aquests serveis en Atenció Primària.
4- Les al·lusions a les circumstàncies extraordinàries per motiu de la pandèmia no tenen fonament, ja que actualment no existeixen restriccions per a l’accés a la sanitat pública per part de les autoritats sanitàries, en les quals està inclosa la signant Secretària Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic.
5- Per descomptat, l’esment en la instrucció al fet que els certificats puguen ser emplenats sense necessitat d’atenció presencial d’acord amb la informació obrant en la història clínica si les dades tenen una antiguitat no superior a l’any és errònia; l’expedició d’un certificat suposa com a premissa un re-coneixement mèdic previ, que només excepcionalment i a exclusiu criteri del metge podria obviar-se. En nombroses ocasions s’ha cridat l’atenció, des dels Col·legis Professionals, sobre l’excés de consultes no presencials que poden ser inadequades des del punt de vista de la praxi mèdica. És lamentable que mitjançant aquesta Instrucció, s’induïsca als metges a realitzar un acte contrari a la deontologia mèdica, que a més pot comportar una responsabilitat legal per a qui el realitze.
6- Ens sembla aberrant que es dicte norma per a aportar un certificat d’aptitud laboral amb caràcter posterior a l’inici d’aquesta activitat laboral, fins al 30 de juny de 2023. Hauria d’explicar-se què és el que esdevindrà en cas que aquest certificat resulte negatiu, atés que el treballador no haguera d’haver accedit al lloc laboral.
Per això, sostenim que la Instrucció s’extralimita en incidir en aspectes que queden al marge dels serveis d’atenció primària de la sanitat pública, per la qual cosa exigim que es retire, i s’arbitren solucions alternatives perquè aquest tràmit burocràtic que es repeteix tots els anys, es resolga sense la participació dels metges d’Atenció Primària del sistema públic de salut, ja que com la mateixa Conselleria de Sanitat ha dictat, no és de la seua competència. Apel·lem al compromís del conseller de Sanitat per a la desburocratització de les consultes mèdiques d’Atenció Primària perquè qüestions com l’actual no es repetisquen.
Des del Consell Autonòmic dels Col·legis de Metges de la Comunitat Valenciana mantenim el nostre compromís de col·laboració per a tractar d’amb-seguir les millores de tota índole que de ben segur beneficiaran als ciutadans i pacients, i milloraran la seguretat jurídica i professional dels nostres metges.