Escrit de Jaume Rolíndez que reproduïm a continuació.
Agraint i compartint estels
Al carrer de Peníscola, a frec de l’entrada a la Biblioteca Manel García Grau de Benicarló, l’artista Tono Cruz ha pintat un mural gegant amb el meu rostre clavant la vista en el llibre ‘L’Estel del Collet’. Davant aquest honor adreçat al llibre i a la meua persona desitge manifestar aquestes reflexions:
Agraïsc ben de veres a la Comissió de Festes 2022/2023 i especialment al Regidor delegat i president Pedro Manchón, la decisió d’organitzar aquest homenatge. Així mateix també agraïsc al Ple de l’Ajuntament l’aprovació del Programa de Festes de 2022 que incloïa l’acte esmentat.
I desitge conjugar també el verb COMPARTIR, un verb que utilitzem en situacions com aquesta en què es pondera públicament les accions d’una persona i n’han estat moltes més les que han influït en el desenvolupament de les accions elogiades. I així he de manifestar aquestes reflexions:
Sí, soc l’autor del llibre ‘L’Estel del collet. Nadal a Benicarló’ com a conseqüència d’una comanda que Ramon París em va fer el dia 7 d’octubre de 1996 en les Jornades d’Estudi del CEM que tenien lloc a Peníscola. Sí, al Pati d’Armes del Castell em va demanar que escriguera un text teatral sobre el Nadal benicarlando per poder representar-lo a Benicarló. Naturalment el repte era arriscat. Ho vaig reflexionar i vaig imaginar com podia situar el fet nadalenc. I en tindre clar l’esquema li vaig passar el títol i uns apunts a Ramon París que li van semblar magnífics. I així doncs, a treballar i a treballar amb el text.
El dia 17 de gener de 1997, festa santantonienca i cadufera de tan bona saó a Benicarló, ens vam trobar a la plaça de Sant Bartomeu i vaig poder dir-li: “faena feta”. Sí, ja havia completat el text de ‘L’Estel del Collet. Nadal a Benicarló’.
El text però, calia vestir-lo de llibre. I Ramon París d’Edicions Alambor dins la Biblioteca Mestral ho va treballar amb una pulcritud d’excel·lència, cercant a més la col·laboració d’Enric Moya i d’Anna Pujol. Sí, tots dos, genials artistes del dibuix i la pintura van crear les magnífiques i tendres il·lustracions que acaronen el llibre des de l’Estel de Vuit Puntes de la portada fins a l’encant del disseny final, el qual, des del Puig de la Nau fins al far de l’Escullera de Llevant mostra els símbols més característics del nostre terme i de la nostra ciutat. I imprès amb la qualitat i la cura de Grafisa de Benicarló.
A les 12 hores del diumenge 14 de desembre de 1997 i al Saló d’Actes de la Caixa Rural va ser presentada la primera edició del llibre ‘L’Estel del Collet Nadal a Benicarló’ que va merèixer tota mena de lloances, de reconeixement i de desitjos perquè poguera ser representat teatralment a Benicarló. I a novembre de 1998 es va editar la segona edició a la qual s’havia afegit un esquema de l’obertura i de les nadales que havia compost Pablo Anglés, així també com fragments de les nadales compostes per Josep Vicent Arnau. Tot un luxe de compositors per embellir el llibre i enaltir encara més la representació de l’obra.
No anava el tema de broma perquè el dia 17 de gener de 1998 es va constituir l’Associació Cultural L’Estel del Collet, i el dimecres 4 de març de 1998, va ser presentada al Saló d’Actes de la Caixa Rural amb aquests objectius bàsics: Estudiar i difondre el patrimoni cultural de Benicarló, representar l’obra teatral ‘L’Estel del Collet. Nadal a Benicarló’ ajudar econòmicament, dins les possibilitats, a les diferents entitats beneficosocials de la ciutat.
Cal significar que el Consell de l’Associació va estar format per:
Síndic Major, José Luis Guzmán Grau.
Vicesíndica Major, Maria Josep Arayo Solà.