La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública recorda la importància de dur a terme determinades mesures i actuacions, que poden ajudar a impedir l’aparició de mosquits i, per tant, a evitar possibles picades.
Per a això, la pàgina web de Sanitat recull una sèrie de recomanacions sobre com actuar en les llars, col·legis, parcs o espais a l’aire lliure en els quals pot proliferar o aparéixer aquest vector, i en els quals és recomanable seguir determinats consells per a evitar que apareguen.
En aquest sentit, la mesura més eficaç és eliminar els possibles focus de cria per a evitar que es desenvolupe. Per a això, cal evitar l’acumulació d’aigua, especialment en balcons, patis i jardins.
Algunes de les recomanacions que resulten eficaces són: evitar embassades als jardins, mantindre desinfectades i netejar les fonts ornamentals, així com els desguassos i els canalons. A més, als jardins es recomana evitar l’acumulació d’aigua en peus d’ombrel·la, tapar els bidons d’aigua amb mosquiteres i tapar qualsevol recipient en els quals es puga acumular aigua. D’altra banda, és important buidar de manera freqüent els abeuradors d’animals domèstics.
350.000 euros en ajudes als municipis
Des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, es coordinen i gestionen diverses actuacions per a la prevenció i control del mosquit tigre. En aquest sentit, durant aquest any 2022 s’han concedit 350.000 euros en ajudes als municipis per a la lluita contra el mosquit tigre.
D’altra banda, disposa d’una xarxa pròpia que amplia la vigilància entomològica sistemàtica a tots els municipis de la Comunitat Valenciana. Aquesta vigilància, duta a terme per professionals del laboratori d’Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València, aporta informació rellevant per a trobar solucions. Durant aquest any, s’han detectat larves en desenvolupament de mosquit tigre en més de 450 municipis de la Comunitat Valenciana.
Així mateix, els Centres de Salut Pública (CSP) assessoren directament els municipis que així ho sol·liciten i més recentment colonitzats per l’espècie. El personal tècnic de sanitat ambiental dels CSP visita uns 120 municipis cada any amb l’objectiu d’oferir informació directa sobre la importància del control del mosquit tigre i pautes bàsiques d’actuació. D’altra banda, es duen a terme també jornades informatives a la població i a professionals.
Col·laboració amb les entitats competents
D’altra banda, existeix una estreta col·laboració amb els municipis i des dels serveis d’Epidemiologia i Sanitat Ambiental, de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, i el laboratori d’Entomologia i Control de Plagues se’ls assessora sobre les mesures de control a adoptar davant casos declarats de dengue, malaltia per virus Chikungunya i Zika.
La cooperació amb els municipis es materialitza també a través de la tramitació de les sol·licituds de tractaments aeris amb biocides, que persegueixen tindre el menor impacte possible sobre la salut i el medi ambient i permeten arribar a terrenys inaccessibles.