L’aforament de cítrics elaborat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) estima una producció de 5,968 milions de tones per a la campanya 2022/2023, iniciada el passat 1 de setembre. Aquestes xifres suposen un significatiu descens respecte a collites anteriors, del 15,6% sobre la campanya passada i del 12,8% respecte a la mitjana dels últims cinc anys (1,1 milions de tones menys). Cal remuntar-se
a la campanya 2012/13 per a trobar una campanya amb menys producte. Segons les últimes dades disponibles, les superfícies de cultiu van augmentar un 1,7% en 2021 i sumen 219.096 hectàrees.
Les extremes condicions climàtiques registrades enguany han sigut decisives en aquesta baixa producció, fonamentalment per l’excés de pluges durant les fases de floració i quallat del fruit, i per les temperatures extremadament altes en estadis posteriors i restriccions al reg en algunes regions.
Per producte, seran les taronges les que experimenten un major descens, amb caigudes del 19,9% respecte a la campanya anterior i del 15,7% respecte de la mitjana de les últimes cinc. Descendiran també els xicotets cítrics (9,8% respecte a l’any anterior i 9,1% sobre la mitjana de les últimes campanyes), la llima (amb descensos del 12,4% i 11,3%, respectivament) i l’aranja (13,7% i 4,5%).
La taronja serà, com és habitual, el cítric de major producció, amb 3.010.491 tones, el 50,4% del total. El 75% de taronges correspondran al grup nàvel. La producció de xicotets cítrics s’elevaria a 1.953.954 tones, el 32,7% del total, amb les clementines com a grup majoritari (56% dels xicotets cítrics).
La producció de llimes s’estima en 918.802 tones, un 15,4% de la producció cítrica total, que seria la xifra més baixa de les últimes set campanyes. La producció de pomelos aconseguiria les 75.394 tones, l’1,3% del total de cítrics, que seria la collita més baixa de les últimes tres campanyes, després dels rècords productius consecutius aconseguits en les dues anteriors. Aquestes dades són traslladades hui als representants del sector en el transcurs d’una reunió de la taula sectorial que se celebrarà en modalitat mixta (presencial en la Delegació del Govern a Múrcia i videoconferència), i que presidirà en línia per la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana.
En el transcurs de la reunió, es donarà a conéixer una nova anàlisi elaborada pel MAPA sobre la realitat productiva del sector citrícola corresponent a l’any 2021 en el qual s’adverteix un increment de l’1,7% en les superfícies de 2021 respecte a 2020, amb un total de 219.096 hectàrees. Les superfícies que més han crescut són les destinades a llimera i pomelo, més d’un 10%, i el seu major auge es localitza a la Regió de Múrcia, amb un augment de quasi el 7%, seguida d’Andalusia (3,2%).
Igualment, en la trobada, es posaran sobre la taula les previsions de collita que llança Fruktia, la nova eina basada en models matemàtics desenvolupada pel ministeri amb l’objectiu de conéixer de manera
anticipada el volum productiu de cada campanya en sectors especialment sensibles a situacions de *sobreoferta com són les fruites d’os o els cítrics.
La campanya citrícola es va iniciar el passat 1 de setembre amb una novetat clau per al desenvolupament d’aquesta, la imposició del tractament en fred per a la importació a la Unió Europea de taronges procedents de països com Sud-àfrica en els quals és present la plaga de l’arna del taronger, una mesura que havia sigut defensada per Espanya.