L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) proposarà a la interprofessional citrícola Intercitrus la possibilitat d’interposar una demanda i, fins i tot, sol·licita la dimissió de tots els responsables de la Comissió Europea si es confirma que hi ha un incompliment en l’aplicació del tractament en fred, vigent des del passat 14 de juliol, en els carregaments de taronges procedents de Sud-àfrica amb destinació a la UE.
Segons va avançar AVA-ASAJA a l’agost a partir d’informacions emeses per les autoritats sud-africanes i tal com va constatar ahir el Comité de Gestió de Cítrics (CGC), una bona part dels enviaments de taronges de Sud-àfrica estarien descarregant-se en ports europeus sense adoptar el mecanisme de temperatura establit en el Diari Oficial de la Unió Europea i recomanat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) per a evitar l’entrada de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta), una plaga de quarantena la introducció de la qual a Europa ocasionaria pèrdues milionàries a nombroses espècies agràries i arbòries. En concret, hi ha serioses sospites que els importadors han consentit l’arribada de carregaments que només fixen la temperatura en l’ambient del contenidor, en lloc d’en la polpa de la taronja, que és on es localitzen les larves.
ASAJA Nacional i el COPA-COGECA, entitat que aglutina les principals organitzacions professionals agràries i cooperatives de la UE, han elevat aquest assumpte a nivell comunitari per a reclamar la plena aplicació del tractament en fred i estendre’l a mandarines i aranges, en comportar el mateix risc fitosanitari que les taronges.
El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “si es demostra aquest escàndol, el primer que haurien de fer els responsables és dimitir dels seus càrrecs. Perquè no sols estan humiliant als agricultors europeus, que són els que els paguen els seus sous, no sols estan posant en perill la seguretat fitosanitària del continent, sinó que també estan cometent un frau de llei en desentendre’s de les seues pròpies normatives. Tractarem que Intercitrus es pose en contacte amb un gabinet jurídic especialitzat en temes comunitaris per a estudiar la interposició d’una demanda contra la Comissió Europea, ja que és injust que, sent les administracions les responsables del control de plagues i malalties, siguen els agricultors els qui paguem les conseqüències de la seua negligent gestió, per no parlar de complicitats”.
Noves intercepcions
La Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea ha comptabilitzat durant el mes d’agost quatre intercepcions més de taca negra en els cítrics sud-africans. En el que portem de campanya Sud-àfrica aconsegueix 10 deteccions d’aquesta plaga (1 al juny, 5 al juliol i 4 a l’agost), per la qual cosa ha anunciat la seua decisió de detindre “voluntàriament” l’exportació de taronges València des de les zones afectades per la taca negra a la UE a partir del 16 de setembre de 2022.
Per a AVA-ASAJA, aquest anunci és “el teatre de tots els anys. Sud-àfrica continua fent aigua en seguretat fitosanitària, és incapaç de garantir la salut dels seus cítrics. I després que el sector citrícola i la UE li enlletgeixen l’intolerable nombre d’intercepcions, fa veure davant la galeria que de pròpia voluntat vol suspendre els seus enviaments”.