El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha traslladat al secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i al director general d’Administració Local de la Generalitat, Toni Such, la «total disposició de la Diputació a treballar de la mà per a agilitzar les ajudes i programes que permeten atendre les necessitats dels municipis afectats pels incendis d’aquest estiu a Bejís i Les Useres».
Martí ha participat aquest matí en un una reunió telemàtica amb tots dos, en la qual ha estat presenta la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, per a conéixer de primera mà el treball que està desenvolupant la Generalitat per a donar resposta «al més prompte possible» als ajuntaments.
Aquest contacte se suma al mantingut ahir a Altura amb la delegada del Govern, Pilar Bernabé, i els alcaldes i alcaldesses dels municipis que han patit les conseqüències de l’incendi de Bejís, en la qual Bernabé va informar dels passos a seguir per a accedir a les ajudes estatals.
També ha recalcat que «del que es tracta és de coordinar esforços i, entre les tots, agilitzar tots els passos i cobrir, en el marc de les nostres competències, tot l’ens traslladen els alcaldes i les alcaldesses». En aquest sentit, Martí ha tornat a recordar la moció consensuada entre l’equip de govern, format per PSPV i Compromís, i el Partit Popular, que es portarà a debat plenari el dimarts 13 de setembre i que recull set propostes:
1. La Diputació de Castelló elaborarà un Pla d’Ocupació perquè els ajuntaments afectats puguen contractar persones desocupades que es puguen destinar a la reparació d’instal·lacions i serveis municipals afectats pels incendis i que es coordinarà i complementarà amb els plans que aprove la Generalitat Valenciana.
2. La Diputació de Castelló aprovarà línies d’ajudes, en coordinació amb la Generalitat Valenciana i el seu pla de recuperació anunciat, perquè els ajuntaments afectats activen ajudes a autònoms i PIME per a fer front als efectes econòmics negatius que han tingut en les activitats de tots els sectors: explotacions agràries, ramaderia, càmpings, comerços, establiments hotelers, etc.
3. La Diputació de Castelló complementarà les ajudes que altres administracions públiques destinen als habitatges afectats pels incendis, tant de primera com de segona residència, fins a aconseguir el 100% dels danys.
4. La Diputació de Castelló prorrogarà totes les línies i programes d’ajuda que els ajuntaments afectats tenen concedides i que a causa de l’incendi puguen patir retards en la seua execució.
5. La Diputació de Castelló aprovarà línies nominatives d’ajuda als ajuntaments afectats pels incendis, que puguen ser utilitzades a sufragar les despeses extraordinàries i la despesa corrent que aquests ajuntaments han hagut d’assumir a conseqüència dels incendis.
6. La Diputació de Castelló sol·licita que el Patronat Provincial de Turisme dissenye plans específics per a recuperar l’activitat turística en els municipis afectats i que ho faça en coordinació amb l’Agència Valenciana de Turisme.
7. La Diputació de Castelló crearà una Oficina de Coordinació i Seguiment de les mesures per a aconseguir el seu màxim desenvolupament i l’eficàcia en la coordinació amb la resta d’administracions públiques, especialment la Generalitat Valenciana. Es crearà, a més, una Comissió Informativa Especial per a canalitzar i coordinar tota la informació i els plans d’actuació.