La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), recolza el desenvolupament d’una tecnologia per a tractar els matalassos fora d’ús amb la finalitat d’aconseguir matèries primeres d’alt valor afegit per al seu ús en el terreny de l’edificació i del descans.
En concret, l’objectiu d’ORACLE, que és com s’ha batejat aquesta iniciativa, radica en l’obtenció de nuclis d’espuma d’alt valor afegit per al seu ús com a aïllant acústic en el sector de la construcció, a més de per al fabricat de nous matalassos d’alta qualitat.
Aquest projecte estratègic, coordinat per l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) compta amb la participació de les empreses Girsa, Recipur i Delax Matalassos, així com el Centre de Tecnologies Físiques de la Universitat Politècnica de València (UPV) i amb una aportació de l’AVI, que suma un total de 485.000 euros en el marc de la convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva corresponent a 2021.
A través d’aquesta iniciativa, es pretén oferir una solució al reciclatge de les espumes de poliuretà. S’estima que només en la Comunitat Valenciana es retiren al voltant de 300.000 matalassos a l’any, que acaben majoritàriament en l’abocador sense ser sotmesos a cap procés de reciclatge.
Per a fer front a aquest repte mediambiental, els socis d’ORACLE proposen el desenvolupament i implementació d’un sistema de desinfecció i tractament dels matalassos per a assegurar la seua higienització i transformació en matèries primeres per al seu posterior processament.
A aquest efecte, es desenvoluparan, a més, noves fibres biocomponents amb propietats biocides i d’alta flexibilitat, que es mesclaran amb el material triturat dels matalassos fora d’ús per a obtindre així nous nuclis d’espuma d’altes prestacions.
La viabilitat industrial d’aquesta tecnologia, així com la idoneïtat i qualitat dels productes finals, es validaran mitjançant el desenvolupament de sengles demostradors: un matalàs fabricat amb espuma reciclada d’alta durabilitat i sistemes modulars d’altes propietats d’absorció acústica a partir d’espuma reciclada.
Per a desenvolupar amb garanties aquest projecte, Girsa, empresa especialitzada en la gestió de residus sòlids, dissenyarà el tractament dels matalassos rebutjats per al seu ús com a matèria primera; mentre que Recipur desenvoluparà la tecnologia per a fabricar nuclis d’espuma reciclada i higienitzada.
En paral·lel, Aimplas aplicarà els seus coneixements en aquest camp per a obtindre la fibra biocomponent amb propietats biocides i alta flexibilitat, mentre que el disseny i desenvolupament dels nous matalassos serà a càrrec de *Delax, signatura especialista en el sector del descans.
Finalment, la Universitat Politècnica de València (UPV) i Aimplas configuraran les solucions modulars d’aïllament acústic a partir d’aquests nuclis d’espuma reciclada, dirigides al sector de la construcció.
El vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha indicat que la col·laboració entre empreses, universitats i centres tecnològics constitueix «l’única via real per a fer front als reptes de gran importància que afecten la ciutadania i al teixit productiu».
“Aquest projecte demostra que, conjuminant esforços, coneixement i tecnologia, és possible trobar solucions a través de la innovació a problemes tan apressants com la gestió dels residus sòlids de gran volum que habitualment acaben en l’abocador”, ha explicat.
La iniciativa s’alinea amb els desafiaments i solucions proposades pels comités d’innovació de l’Agencia D’especialitzats en hàbitat sostenible i economia circular, que aposten per la implementació de béns de consum, materials i sistemes constructius més sostenibles; a més de desenvolupar noves tècniques de valorització de residus.