El Ple del Senat ha aprovat hui definitivament la proposició de Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, per a la regulació de l’exercici del vot pels espanyols que viuen a l’estranger, que permetrà exercir el dret al vot amb els mateixos drets i garanties dins i fora del país.
La reforma de la Llei suprimeix el vot pregat que havien de demanar els espanyols residents a l’estranger i implanta un nou mecanisme amb menys tràmits administratius: la remissió d’ofici de la documentació electoral, la possibilitat de descarregar i imprimir les paperetes o l’ampliació de diferents terminis, i està dirigida a tots els espanyols que visquen a l’estranger i vulguen exercir el seu dret al vot en les eleccions autonòmiques, generals i europees.
El portaveu socialista de la Comissió Constitucional i senador per Castelló, Artemi Rallo, ha recordat que en 2011 es va reformar la llei orgànica del Règim Electoral General per a introduir el sistema del vot pregat que regula l’exercici del vot dels espanyols que viuen en l’exterior. “Una reforma que era ben intencionada: perseguia lluitar contra el frau, que estava latent en aquest món i generava molts dubtes”, ha explicat.
Després de subratllar que aquesta reforma “que va ser unànime, secundada pràcticament per quasi tots els grups”, Rallo ha destacat que va tindre uns efectes “molt indesitjats”, ja que la complexitat d’aquest procediment i els terminis dictats per aquesta norma dificultaven el dret fonamental al vot d’un gran nombre de ciutadanes i ciutadans. “De la mitjana del 25 al 30% de participació fins a l’any 2008 -el 32% l’any 2008-, passem, ni més ni menys, en 2011 al 5%. De cada 10% de sol·licitants del vot de l’exterior només arribaven a votar cinc”, ha apuntat.
Documentació electoral enviada d’ofici
El senador del PSOE ha posat l’accent que amb aquesta proposició de Llei que reforma l’apartat de la llei electoral que regula l’exercici del vot dels espanyols que viuen a l’estranger, es recupera el sistema de vot sense sol·licitud prèvia, de manera que l’Oficina del Cens Electoral remetrà “d’ofici” les certificacions, els sobres i la documentació requerida per a votar a tots els inscrits en el Cens Electoral dels Electors Residents-absents que viuen a l’estranger (CERA). A més, ha afegit, es conjugarà la possibilitat de descàrrega telemàtica amb l’enviament tradicional de la documentació i paperetes; també s’aposta de manera decidida pel vot en urna, ampliant de tres a set dies els terminis per al depòsit del vot en l’urna dels consolats, és a dir, el doble que fins ara; i es dona el mandat al Govern perquè habiliten més centres de votació.
Una vegada en vigor la present Llei orgànica que suprimeix el vot pregat -l’endemà de la seua publicació en el BOE- el Govern tindrà un termini de dotze mesos per a efectuar les novetats del sistema de votació des de l’estranger. Així mateix, en els primers sis mesos haurà de comprovar les dades de les persones inscrites en el CERA i establir les condicions de designació per a habilitar nous centres de votació.
Per part seua, el portaveu adjunt del Grup Socialista i senador per Lugo, César Mogo, durant la seua intervenció en el Ple, ha mostrat la seua satisfacció per l’aprovació d’aquesta reforma de la Llei Electoral per a suprimir el vot pregat i ha posat l’accent que amb ella “facilitarem que des de les pròximes eleccions els espanyols residents a l’estranger voten millor i més”.
Mogo ha reivindicat que el Partit Socialista ha liderat els grans avanços en matèria de drets de l’emigració que la dictadura els havia arrabassat: els drets econòmics amb prestacions per a les persones vulnerables, els drets de la representació amb la creació d’òrgans que els donen facilitat d’expressió per a traslladar les seues demandes, i els drets civils, com per exemple, els de nacionalitat, “Estem parlant de milions de persones. Hui són els que se’n van anar, però també els fills dels quals se’n van anar que se senten molt vinculats majoritàriament a aquesta terra”, ha emfatitzat.
Exercir un dret en igualtat
Rallo ha reivindicat que “el Partit Socialista ha estat des del primer dia en totes les iniciatives que han tingut a veure amb la supressió del vot pregat” i ha mostrat la seua satisfacció perquè amb l’aprovació d’aquesta reforma es restableix “l’exercici del dret real, del dret de sufragi, en termes d’igualtat amb qualsevol altre espanyol, sense necessitat de sol·licitar-lo”.
“Des de hui, més de 2.200.000 espanyols que viuen a l’estranger no hauran de pregar el vot. Participaran i decidir el present i el futur d’aquest país en igualtat de condicions amb la resta dels seus compatriotes”, ha celebrat.
Segons les seues dades, “un milió d’espanyols van haver d’anar-se en l’última dècada, frustrats en les seues expectatives professionals i vitals, per les decisions que van prendre els governs del Partit Popular en el seu moment, amb les retallades successives que van danyar aquestes expectatives mínimes”. I va afegir: “Aquests centenars i milers de joves han de saber se’ls restitueix un dret però també hi ha un missatge que va molt més enllà i és que volem que sàpien que els volem ací”, ha conclòs.
La senadora per Pontevedra, Margarita Adrio, ponent socialista, ha destacat que aquesta modificació del vot estranger “tan necessari, suprimint el vot pregat”, és un text molt garantista per a exercir el vot i ha sigut molt treballat en el Congrés on ha obtingut un gran consens.
Acabat el debat i produïda la votació, la proposició de llei ha rebut el suport unànime de la Cambra -263 vots a favor- pel que al no haver patit cap variació respecte al que va arribar del Congrés, passa directament al BOE per a la seua publicació i entrada en vigor.