El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que el Toc Manual de Campanes és una tradició mereixedora de convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, per la qual cosa ha mostrat el suport de la Generalitat i la seua esperança que aconseguisca aquest reconeixement.
Així ho ha manifestat durant l’acte promocional de la candidatura del Toc Manual de Campanes per a la seua inscripció en la llista representativa de la Unesco, en el qual també ha participat l’ambaixador d’Espanya en la Unesco, José Manuel Rodríguez Uribes.
En el transcurs de l’acte, el president ha assenyalat que el Toc Manual de Campanes reuneix les condicions per a emmarcar-se en qualsevol de les cinc categories establides per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial per a concedir el reconeixement.
Així mateix, ha destacat la “persistència, esforç i generositat” d’Albaida i la unió entorn de la candidatura liderada per la Colla de Campaners i ha assenyalat que aquesta tradició representa “la capacitat d’entendre les nostres arrels i saber projectares cap al futur”.
Valor cultural del patrimoni valencià
El toc tradicional de campanes es remunta a 1245 i constitueix una pràctica viva transmesa de generació en generació, tant des del punt de vista de la tècnica per a tocar campanes i la diversitat de tocs, com per la conscienciació ciutadana per a cuidar i conservar el campanar i les campanes.
Per tant, és considerat un dels valors culturals més benvolguts del patrimoni cultural valencià, reconegut com a Bé d’Interés Cultural (BIC) immaterial.
Així mateix, la ciutat d’Albaida va ser declarada en 2021 Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes, pel reconegut llegat històric, cultural i etnològic que té i per ser una mostra única en el territori valencià del toc de campanes manual de manera diària i ininterrompuda des del segle XIII.