El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha visitat l’Hospital General Universitari de Castelló i ha anunciat l’adjudicació de les obres d’ampliació del bloc quirúrgic per un pressupost superior als 1,6 milions d’euros que permetran dotar de tres nous quiròfans a l’àrea de Cirurgia Major Ambulatòria.
Aquest anunci l’ha realitzat durant la visita al centre per a conéixer el funcionament del robot quirúrgic Da Vinci que ha adquirit recentment la Conselleria de *Sanitat amb un valor de 2.915.000 euros, incloent-hi subministrament i manteniment.
El conseller ha comprovat el funcionament d’aquest equip que permetrà l’assistència quirúrgica robotitzada a un total de 300 pacients a l’any en les especialitats d’Urologia, Cirurgia General, Ginecologia i Otorrinolaringologia. “Després d’un període formatiu i d’acreditació de professionals que finalitzarà al novembre, el robot Da Vinci estarà a ple rendiment, oferint sessions quirúrgiques setmanals en horari de matí i vesprada, per la qual cosa arribarà a les 300 intervencions anuals”, ha destacat.
Més intervencions quirúrgiques
Durant la seua visita, ha anunciat l’adjudicació de les obres d’ampliació del bloc quirúrgic de Cirurgia Major Ambulatòria que van ser licitades el mes de juliol i que afectaran una superfície total de 597,45 metres quadrats. Aquestes obres s’iniciaran abans de finalitzar l’any amb un termini d’execució de sis mesos.
Aquest projecte contempla la creació d’una àrea que inclou tres nous quiròfans i la reforma d’un quart ja en funcionament, a més de la construcció d’una àmplia sala d’inducció per a labors de pre i post anestesia, al costat d’una altra zona de treball sanitari-administratiu.
La Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria realitza intervencions de diferents especialitats sense l’ingrés del pacient, que després de la intervenció únicament ha de romandre a l’Hospital unes hores per a observació clínica.
“Aquest tipus de cirurgies estan cada vegada més presents en la programació quirúrgica, per la qual cosa la creació d’aquest nou bloc de CMA permetrà alliberar quiròfans centrals per a intervencions de major complexitat”, ha destacat el conseller.
Durant l’any 2021 es van realitzar a través de la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria un total de 3.056 intervencions quirúrgiques i fins al mes de setembre d’aquest 2022, s’han aconseguit ja les 2.500.
L’àrea quirúrgica de l’Hospital General *Universitari de Castelló està en contínua renovació per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania del *Departament de *Salut de Castelló i de la resta de la província, ja que el centre és referent en diverses especialitats i cirurgies. “A més de la incorporació de la cirurgia robòtica a Castelló, també s’augmentarà el nombre d’intervencions amb els tres nous quiròfans de la CMA”, ha afegit.
Més de 8,3 milions en alta tecnologia per a Castelló
L’Hospital General de Castelló ha sigut objecte d’un important pla de renovació tecnològica en l’últim any que ha suposat una inversió de 8,3 milions d’euros “amb l’objectiu de garantir l’equitat en l’accés a l’alta tecnologia sanitària en aquesta província”, ha concretat el conseller.
D’una banda, procedent del Pla INVEAT s’han adquirit dos Tacs, un dels quals ja es troba en funcionament, per un import d’1.154.340 euros i 2 equips de Ressonància Magnètica, recentment adjudicats per un valor de 2.069.100 euros i la instal·lació dels quals s’està tramitant.
Quant al Pla de renovació i incorporació d’alta tecnologia sanitària en la Comunitat Valenciana, s’ha adquirit el robot Da Vinci que aquest dimarts s’ha visitat; un angiògraf biplà de radiologia neurovascular intervencionista, ja adjudicat per un import d’1.063.000 euros i que s’instal·larà en les pròximes setmanes; i un accelerador d’electrons mòbil per al tractament de radioteràpia intraoperatòria, per valor d’1.100.000 euros, l’adjudicació dels quals està pendent de publicar-se i la seua instal·lació es realitzarà durant el mes vinent.
Angiògraf per al tractament de l’ICTUS
El nou angiògraf evitarà el desplaçament de pacients a centres sanitaris de la província de València per al tractament de l’ICTUS isquèmic i està dirigit a pacients dels departaments de salut de Vinaròs, Castelló i la Plana.
Es tracta d’un angiògraf biplà de radiologia neurovascular intervencionista dotat de generadors de raigs X d’alta freqüència, 100 kW de potència i amb equip d’ultrasò doppler a color d’alta gamma, entre altres característiques tècniques d’última tecnologia. L’equip va ser adjudicat aquest mateix divendres, 30 de setembre, i per a la seua posada en funcionament s’estan portant a caps les adequacions necessàries en una nova sala.