La secretària general de Pesca, Alicia Villauriz, ha celebrat hui una reunió per videoconferència amb el grup de treball del Mediterrani, en la qual ha anunciat que el Govern mantindrà durant 2023 el sistema d’ajudes aplicat en 2022 per a compensar a la flota pesquera per la reducció dels dies de pesca acordada en el Consell de Ministres de la Unió Europea, amb el vot en contra d’Espanya. Aquest sistema ha permés el manteniment de les rendes durant el període de recuperació del recurs.
En la reunió de hui, Villauriz ha analitzat amb el grup de treball del Mediterrani els resultats del Consell de Ministres de Pesca celebrat entre l’11 i el 13 de desembre, en el qual Espanya va defensar que les mesures per al pla de gestió pesquera s’orienten a la millora de la selectivitat dels arts de pesca, i no exclusivament a la reducció de dies de pesca, com entén la Comissió Europea.
En el Consell es va aconseguir una millora sobre la proposta inicial de la Comissió, que plantejava una reducció del 7,5% en els dies de pesca, i que finalment es va establir en el 3,5% net si s’aplica el denominat mecanisme de compensació, que requereix el compliment d’algunes condicions, com l’establiment d’una veda per als reproductors de lluç d’almenys 4 setmanes en determinades èpoques de l’any, o l’increment de la selectivitat dels arts de pesca.
La secretaria general de Pesca ha informat que, a més de la compensació aconseguida en el Consell de Ministres, es compensarà amb càrrec a la reserva de dies d’Espanya, fins a un 5%, a aquells vaixells que complisquen amb les mesures exigides en matèria de selectivitat. El càrrec associat a finançar el canvi de malles pot afrontar-se a través del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura.
En el Consell també es va adoptar la continuïtat de dues mesures iniciades en el present 2022: el règim d’esforç per als vaixells que pesquen amb hams al lluç, i un nivell màxim de captures per a la gamba roja. Per al primer es mantenen els dies assignats, però per al segon la xifra disponible en 2023 serà de 828 tones per a Espanya, un 5% inferior a la quantitat assignada en 2022. Totes dues mesures estan recorregudes en el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per part d’Espanya després de la seua adopció l’any passat.
El grup de treball del Mediterrani, format per representants del sector pesquer espanyol d’arrossegament i les comunitats autònomes i creat per acord de Conferència Sectorial, continua tots els treballs coordinats des de l’any 2019 a Espanya per a l’aplicació del Reglament 2019/1022, del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s’estableix un pla pluriennal per a la pesca demersal en el Mediterrani occidental.
La secretària general ha reiterat el compromís ineludible del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació amb una gestió pesquera sostenible al Mediterrani, mitjançant la defensa d’un enfocament integral i equilibrat en l’aplicació del pla pluriennal per als recursos demersals. Espanya es recolza en els informes científics que demostren que la consecució del Rendiment Màxim Sostenible s’ha de basar en una gestió pesquera que aposte per la millora de la selectivitat dels arts de pesca, i no en una reducció addicional dels dies de pesca.
Així ho reconeix el mateix Comité Científic, Tècnic i Econòmic de la Pesca (STECF per la seua denominació en anglés) en els seus últims informes, en els quals, a més d’indicar la millora en general dels paràmetres biològics de les diferents poblacions pesqueres, prediu que a través de la selectivitat i sense reducció de dies de pesca es podria aconseguir l’objectiu l’any 2025 per a diverses espècies, entre elles les poblacions de gamba roja en les aigües espanyoles.