La Regidoria de Medi ambient de l’Ajuntament de Peníscola ha fet balanç del funcionament del programa ‘Educació per a la Sostenibilitat’ que ha impulsat i patrocinat al llarg de l’últim semestre.
Concretament, es tracta d’un programa educatiu que s’ha integrat en el currículum dels escolars de sisé curs dels dos centres educatius de la localitat, el CEIP Jaime Sanz i l’International School Peniscola. En total, 120 alumnes i 8 professors han sigut partícips del projecte, que ha comptat amb un equip de més de 30 persones al capdavant de la coordinació i desenvolupament dels programes.
«Sensibilitzar als més joves de la importància de preservar els nostres recursos naturals perquè les generacions futures puguen continuar gaudint d’ells i les oportunitats que generen és fonamental», ha valorat el regidor de Medi Ambient, Miguel Castell, impulsor del projecte pioner a Espanya.
Unitats didàctiques
Per al desenvolupament del programa, la consultora especialitzada que l’ha dut a terme, va plantejar diverses unitats didàctiques que són les que s’han desenvolupat a les aules i les diferents activitats programades.
La primera unitat didàctica ha estat centrada en el Canvi Climàtic i els Gasos Efecte d’hivernacle; la segona, en els Residus i l’Economia Circular; la tercera unitat didàctica, ha abordat el Desaprofitament Alimentari i Matèria Orgànica; la quarta, la Naturalesa i els Plàstics; la cinquena unitat, sobre el Cicle Natural i Cicle Integral de l’Aigua; i per a finalitzar, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.
Materials didàctics
Per al desenvolupament de les diferents unitats didàctiques els alumnes han comptat amb diversitat de material i equips, com a manuals d’educació ambiental en versió en paper i en versió digital, presentacions especials, diversos materials de conscienciació i sensibilització (presentacions, material gràfic, material complementari bosses de reciclatge, tríptics informatius, bosses de roba, etc.), pantalles i ordinadors a més d’equips d’àudio, bosses i guants per a les rutes, material per a manualitats i 3 autobusos per a les eixides.
Un programa a l’aula amb excursions i eixides
S’han desenvolupat 10 classes magistrals de diverses temàtiques, 4 visites a la planta de tractament de residus urbans de Cervera, 4 visites a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, 4 Rutes interpretatives pel Parc Natural de la Serra d´Irta i 4 rutes de recollida de residus per la Marjal de Peníscola.