Turisme Comunitat Valenciana distribuirà un total de 41.531.000 milions d’euros procedents de Fons Next Generation EU durant l’any 2023 a través de la tercera i última convocatòria dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destí 2021-2023.
L’objectiu és impulsar 22 nous plans de sostenibilitat turística en les tres províncies, que formaran part del Pla Territorial de la Comunitat Valenciana, tal com ha ratificat aquest dimarts la Comissió Sectorial de Turisme, que ha reunit responsables autonòmics de turisme per a aprovar el full de ruta d’aquest exercici 2023 en matèria de sostenibilitat turística i en la qual també ha participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.
El titular de Turisme ha valorat el treball de tots els destins de la Comunitat Valenciana que han aconseguit sumar-se al Pla Territorial de Sostenibilitat Turística autonòmic, del qual ja formen part més de 50.
En concret, els 22 destins que s’inclouen en el pla aquest any 2023 són Alboraia, Alfàs del Pi, Associació Intermunicipal Municipis del Penyagolosa, Benicàssim, Buñol, Calp, Canet d’en Berenguer, Elda, Gandia, Mancomunitat Espadán-Millars, Mancomunitat Alt Maestrat, Montanejos, Novelda, Orihuela, Puçol, El Puig de Santa Maria, Sagunt, Teulada, la Vall d’Uixó, Vinaròs i Xàtiva. Així mateix, Benidorm s’incorpora al Pla Nacional de Sol i Platja de Turisme Blau amb el seu Pla de Sostenibilitat Turística Verda Benidorm 2024-2026.
Per províncies, Alacant sumarà 7 plans dotats amb 16.509.41 euros; la província de Castelló incorporarà 7 intervencions, amb una assignació de 10.008.613 euros, i la província de València agregarà 8 nous plans d’entitats locals dotats amb 15.012.916 euros.
Per a aquesta convocatòria de 2023, oberta de l’1 de febrer al 6 de març de 2023, es van presentar un total de 55 candidatures, de les quals 22 han obtingut una puntuació igual o superior a l’exigida (70 punts), després de la valoració del Comité Consultiu del PTSTD CV, integrat per representants de la secretària d’Estat de Turisme, Turisme Comunitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).
Entre els criteris a avaluar, s’ha puntuat la vocació turística del destí, la coherència i alineació amb estratègies de turisme autonòmica i estatals, la qualitat del diagnòstic i dels objectius de cada pla de sostenibilitat, així com la coherència, precisió i viabilitat de cada intervenció i la precisió en el calendari segons el compliment de fites i objectius.
Sobre aquests plans
Els Plans de Sostenibilitat Turística en Destí que executen les entitats locals són subprojectes niats al Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destí Comunitat Valenciana, que al seu torn s’integra en el projecte Estratègia de Sostenibilitat Turística de la Secretaria d’Estat de Turisme.
A més, es desenvolupen en execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), dins de l’apartat ‘Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat’, que té per objecte reforçar la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial del turisme. El Pla de Recuperació és finançat enterament per fons europeus Next Generation EU.