El Biobanc de l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, de l’Hospital Clínic de València, conserva actualment més de 400.000 mostres biològiques humanes, de més de 20.000 donacions de pacients de diferents patologies, disponibles per a atendre les sol·licituds de la comunitat investigadora. Amb la finalitat d’optimitzar l’espai d’emmagatzematge i l’aprofitament de les mostres (sèrum, plasma, ADN, etc.), aquestes es divideixen en alíquotes (xicotetes porcions de mostra).
Des de la seua creació, en 2013, el Biobanc d’Incliva ha atés més de 150 sol·licituds de mostres i ha participat en la gestió de mostres d’una trentena d’assajos clínics nacionals i internacionals, en diferents especialitats -com a oncologia, malalties cardiovasculars, pneumologia, nefrologia, psiquiatria i cirurgia-, entre ells, el que ha permés desenvolupar la vacuna espanyola enfront de la COVID-19 (Bimervax).
El Biobanc de l’Incliva és una plataforma de suport a la investigació biomèdica, la principal funció de la qual és posar a la disposició de la comunitat científica mostres biològiques humanes normals i patològiques, recollides i custodiades en condicions òptimes, per a ser utilitzades en l’àmbit de la investigació biomèdica, juntament amb dades associades d’alta qualitat.
El seu paper és essencial com a suport tècnic a les unitats i grups investigadors tant d’Incliva com d’altres institucions i en l’impuls de la investigació traslacional, afavorint la incorporació de noves tècniques i de nous marcadors de diagnòstic, pronòstic, tractament i seguiment del pacient.
El Biobanc d’Incliva emmagatzema i distribueix diferents tipus de mostres biològiques (sèrum, plasma, orina, cèl·lules, etc.) per a l’estudi de diverses patologies, així com models experimentals de càncer en humans.
Va ser autoritzat en 2013 i està inscrit en el Registre Nacional de Biobancs Institut de Salut Carles III (ISCIII). Forma part de la Plataforma Biobancs i Biomodels de l’ISCIII, que s’ha organitzat en quatre HUBS científic-tecnològics, que inclouen Biobancs, roganoides, Models animals i Impressió 3D.
En 2022, el Biobanc d’Incliva va rebre mostres de prop de 1.500 nous donants, va generar quasi 60.000 noves alíquotes i va entregar 9.500 mostres a la investigació. Des de començaments d’any, ha rebut mostres del voltant de 1.000 nous donants, ha generat quasi 30.000 noves alíquotes i ha entregat prop de 2.500 mostres a la investigació.
Lorena Peiró, coordinadora del Biobanc d’Incliva, amb motiu del Dia Nacional de la Donació d’Òrgans i Teixits, que es commemora el primer dimecres de juny per a visibilitzar la transcendència d’aquesta mena de donacions, ha destacat “l’altruisme dels qui cedeixen tant òrgans i teixits per a trasplantament com a mostres biològiques en favor de la investigació sanitària, contribuint a salvar i millorar la vida de moltes persones que pateixen diferents patologies”.
Les donacions d’òrgans i teixits estan regulades per legislació que vetla principalment per l’altruisme de la donació, el respecte a la voluntat dels donants i la garantia d’anonimat de la donació, tots ells pilars fonamentals també en la donació de mostres biològiques humanes a un Biobanc per a investigació.
Antonio Ferrández Izquierdo és el director científic del Biobanc d’Incliva. A més de la coordinadora, Lorena Peiró Chova, integren aquest equip Olga Bahamonde Ponce, Marta Belda Moscardó, Àngela Bañuls Alemany i Laura Blasco Maza.