El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, han presentat les noves mesures fiscals que estaran contemplades en la Llei de Mesures Fiscals, que acompanya als Pressupostos de la Generalitat per a 2024 i que suposaran un estalvi estimat de més de 199 milions d’euros per als valencians.
Segons ha destacat Mazón en roda de premsa, es tracta d’un paquet de mesures fiscals amb les quals el Consell “adapta la fiscalitat a les necessitats dels ciutadans” i del qual es podran beneficiar fins a 2 milions de valencians. Es compleix així el compromís adquirit pel Consell en matèria de cohesió social, suport a les famílies i sanitat pública.
Amb aquesta reforma, que es planteja amb efecte retroactiu en el cas de les mesures en l’IRPF perquè l’estalvi es produïsca ja en la declaració de la renda de 2023, els valencians s’estalviaran més de 199 milions d’euros, dels quals 180 milions corresponen a deduccions en l’IRPF. La mesura s’aplica per a declaracions amb una base liquidable individual de fins a 32.000 euros i conjunta de fins a 48.000 euros.
Deduccions socials en l’IRPF
El cap del Consell ha anunciat sis noves deduccions de caràcter social relacionades amb la salut i la pràctica esportiva “dirigides a les persones que més ho necessiten” amb la finalitat “d’alleujar les rendes baixes i reactivar l’economia”. Unes mesures que suposaran un estalvi estimat conjunt de fins a 180.205.525 euros per als ciutadans de la Comunitat Valenciana que poden beneficiar-se d’aquesta.
Entre el paquet de mesures, s’inclouen deduccions de fins a 150 euros pel 30% de les quantitats satisfetes per despeses vinculades a la salut bucodental i deduccions de fins a 100 euros pel 30% de despeses destinades a l’adquisició de cristalls graduats, lents de contacte i solucions de neteja.
Igualment, queden recollides deduccions de fins a 150 euros pel 30% de les despeses generades per membres de la unitat familiar que necessiten ajuda per patir qualsevol patologia assimilada a problemes de salut mental. També s’incorpora la deducció de fins a 100 euros per despeses associades amb malalties cròniques d’alta complexitat o les denominades rares, així com amb diagnòstic de dany cerebral adquirit o alzheimer. El límit d’aquesta deducció s’eleva fins a 150 euros si la unitat familiar és nombrosa o monoparental.
A més, s’inclouen deduccions de fins a 150 euros pel 30% de les despeses associades a la pràctica esportiva.
Tipus superreduïts per a l’adquisició d’habitatges
Un segon bloc de rebaixes fiscals està relacionat amb la compra d’habitatge habitual per part de col·lectius vulnerables com a joves menors de 35 anys, famílies nombroses i monoparentals, persones amb discapacitat, dones objecte de violència de gènere o famílies amb baixos recursos que accedeixen a l’habitatge protegit.
Aquesta mesura consisteix a rebaixar al 6% el tipus de les transmissions patrimonials oneroses de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) per compra d’habitatge habitual per part de joves menors de 35 anys i també per a compradors d’habitatges protegits de règim general, en tots dos casos amb un valor de l’habitatge de fins a 180.000 euros.
Per a l’adquisició d’habitatges protegits de règim especial o si els compradors són famílies nombroses i famílies monoparentals o persones amb discapacitat i dones objecte de violència de gènere que adquirisquen un habitatge, el tipus superreduït passa a ser del 3%. També en aquests casos el límit del valor de l’habitatge es fixa en 180.000 euros.
Estalvi de quasi 20 milions en habitatge
Aquestes rebaixes de tipus previstes en els impostos que graven la transmissió d’un habitatge suposaran un estalvi de quasi 20 milions d’euros per a joves menors de 35 anys i la resta de col·lectius vulnerables beneficiats amb aquesta mesura del Consell.
Pel que fa a les deduccions en l’IRPF de les despeses relacionades amb la salut bucodental, visual o mental la mesura va enfocada a la part de la població que actualment no té accés als mateixos per motius econòmics, ja que són prestacions amb una baixa cobertura dins de la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut.
Això, segons el parer del Consell, feia “imprescindible” habilitar diferents fórmules, entre elles la fiscal, “perquè el de la salut siga un dret efectiu a l’abast de tots els ciutadans”.
Finalment, el president ha subratllat que “aquest és el canvi que mereixen els ciutadans de la Comunitat Valenciana, al qual em vaig comprometre i amb el qual continuaré avançant”.