La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport ha resolt destinar enguany una ajuda de 80.000 euros per a donar suport al programa Hospi.Esport de salut i integració mitjançant l’activitat física adaptada dirigit a millorar la qualitat de vida de persones amb mobilitat reduïda que es troben ingressades en centres hospitalaris.
Aquest programa, posat en marxa l’any 2000, està desenvolupat per la Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana i juga un important paper en els plans de rehabilitació i integració social de persones discapacitades.
Està dirigit específicament a millorar les condicions de vida de persones amb discapacitat física com tetraplegia, paraplegia, espina bífida o persones amputades i multiseptades, amb malalties musculars i reumatològiques, paràlisi cerebral, entre altres.
També s’inclouen persones amb discapacitats psíquiques i sensorials (discapacitat auditiva, visual) o amb dificultats de caràcter fisiològic o orgànic, com a persones trasplantades o politransplantades.
Hospi.Esport es desenvolupa des d’una visió d’equip interdisciplinari amb implicació dels professionals de la salut i l’educació física. Possibilita a l’usuari l’abandó de l’ambient estrictament hospitalari per a realitzar la seua activitat física en altres instal·lacions compartides amb tota mena d’usuaris.
A través d’una xarxa d’Escoles d’Inici a l’Esport Adaptat, els usuaris poden desenvolupar una varietat d’activitats en el mateix recinte hospitalari o en instal·lacions esportives pròximes, des de la perspectiva de l’activitat física i l’esport de base.
Això els proporciona un temps d’oci actiu i agradable i contribueix a la conservació i millora de les capacitats físiques i mentals, augmenta la seua autoestima i afavoreix el procés de socialització.
Objectius
L’objectiu principal del programa és afavorir el procés de readaptació funcional i reinserció social a través del treball físic i la fisiologia de l’esforç, des d’un concepte de salut integral (físic, recuperació psíquica i relació social) en pacients amb malalties cròniques discapacitants.
Des del seu inici, el programa ha acollit a més de 8.700 pacients i enguany es preveu augmentar en més de 400 que, a més d’aconseguir el seu benefici físic i integració social, redueixen les estades hospitalàries i la despesa farmacològica.