La diputada de Transparència i Participació, María Tormo, ha participat en la II Trobada Nacional de Dades Obertes a Saragossa. La trobada està destinada a l’intercanvi d’experiències entre els professionals de les dades obertes de les administracions públiques i serveix, també, d’espai de reflexió per a identificar i elaborar propostes concretes que permeten que la informació continguda en les dades siguen realment utilitzades i aporten un valor concret per a la millora de les condicions de vida dels ciutadans.
En aquesta trobada, Tormo va posar de manifest en una taula de preguntes l’esforç que realitza la Diputació, “per proporcionar dades de qualitat, complets i georeferenciats des del nostre portal de dades obertes, i creant un ecosistema adequat perquè les nostres dades puguen ser reutilitzats per les empreses i la ciutadania en general”.
Al costat d’aquestes accions, María Tormo va defensar que “el servei de dades obertes ha de ser sostenible en el temps i, per a aconseguir-lo, és important tindre ben gestionats les dades perquè una bona governança dels mateixos és un dels punts claus de l’Administració del segle XXI, i no sols un requisit per a un bon servei de dades obertes”.
A la pregunta de com han d’actuar les administracions enfront del canvi climàtic, María Tormo va comentar que “el canvi climàtic s’ha convertit en un autèntic desafiament i les dades, una vegada mes, estan evidenciant que s’estan accelerant les previsions més pessimistes sobre l’impacte del calfament global. I en aquesta rivalitat, estem veient com la utilització de les dades està contribuint a disposar de majors eines d’anàlisis, per a dur a terme tasques de prevenció i planificació que ens ajuden a contrarestar aquesta acció de deterioració del nostre clima i aspirar a un futur més sostenible”.
Respecte a la pregunta de quina actitud han de tindre les administracions públiques davant la intel·ligència artificial, la diputada de Transparència, va dir que “hem de ser aliats de la Intel·ligència Artificial, si bé, i, a la meua entendre, caldria posar-li valors a la tecnologia i decidir què és el que volem fer amb la tecnologia, i posar a les persones en el centre de la presa de decisions per a limitar què és el que volem fer i què és el que no volem fer amb la tecnologia, perquè hui dia la tecnologia pot fer-ho pràcticament tot”.
Després de la seua intervenció, va aprofitar per a anunciar a l’auditori la candidatura de la província de Castelló per a acollir la celebració de la III Trobada Nacional de Dades Obertes, a fi de donar continuïtat i continuar aprofundint en aquesta matèria tan interessant i necessària per a millorar la qualitat de vida de les persones, dels serveis i de la vida en general.