La Unió Europea va interceptar durant el mes d’agost passat 11 carregaments infestats de la plaga de quarantena Phyllosticta citricarpa, el fong causant de la taca negra dels cítrics, en carregaments procedents de Sud-àfrica amb destinació al mercat europeu: quatre deteccions en llimes, quatre en aranges, dues en taronges i una en mandarines. Aquests 11 casos se sumen als 22 interceptats en els tres primers mesos de la seua campanya d’exportació, de manera que Sud-àfrica ja aconsegueix 33 intercepcions de taca negra, enfront d’una sola en 2022.
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) reitera a la Comissió Europea que “tancament ja la frontera a les importacions citrícoles sud-africanes perquè el risc fitosanitari és intolerable i Sud-àfrica continua demostrant clarament que no és fiable a l’hora de garantir la seua seguretat fitosanitària. Fa uns anys Brussel·les va establir el criteri per a Sud-àfrica que si superava cinc deteccions de taca negra, caldria detindre les importacions. 33 és una quantitat extraordinàriament preocupant, una autèntica barbaritat, que no admet més complicitats ni dubtes”.
Així mateix, Sud-àfrica encapçala el rànquing mundial en incidències comercials, registrant en l’últim mes un total de 153 incompliments de requisits especials o de documentació, números d’unitat de producció no vàlids o no inclosos en llistat, dates de venciment, presència de mercaderies no esmentades, declaracions addicionals inadequades o invàlides, desajustaments en els mitjans de transport declarats, etc. AVA-ASAJA subratlla que “Sud-àfrica evidencia la seua manifesta incapacitat per a exportar productes agraris conforme a la llei o, en el pitjor dels casos, la seua nul·la voluntat de fer-ho”.
Resposta “insuficient” de la Comissió
Davant la campanya informativa i reivindicativa empresa per AVA-ASAJA sobre les intercepcions de plagues i malalties en els cítrics de Sud-àfrica i Egipte, la directora general de Salut i Seguretat Alimentària, Sandra *Gallina, va oferir una resposta que l’organització agrària qualifica “d’insuficient”.
Respecte a Sud-àfrica, Gallina va afirmar en una carta dirigida al president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, que “la Comissió ha instat a Sud-àfrica a reforçar les inspeccions dels fruits per a garantir el compliment de la legislació de la UE o, si fora necessari, a detindre el comerç”. AVA-ASAJA considera que “la Comissió ja té més que suficients proves per a constatar que Sud-àfrica no pot o vol garantir la seguretat fitosanitària dels seus carregaments, i ja té més que suficients motius per a tancar l’entrada als seus carregaments”.
Quant a Egipte, en les taronges del qual la UE va detectar per primera vegada la taca negra, Gallina va contestar a AVA-ASAJA que “la Comissió es va posar immediatament en contacte amb l’organització nacional de protecció fitosanitària (ONPF) d’aquest país per a sol·licitar que s’investigara la constatació. Egipte no ha detectat la plaga durant les investigacions i ha confirmat que no es té constància de la presència de taca negra en el seu territori. Egipte reforçarà el seguiment d’aquesta plaga i ja ha sol·licitat assistència tècnica a la Convenció Internacional de Protecció Fitosanitària (CIPF) per a un programa nacional de vigilància”.
Sobre aquest tema, AVA-ASAJA indica que “no és la resposta que espera el sector citrícola. Independentment de les investigacions que vulguen realitzar Egipte i altres entitats, ha de ser la mateixa Comissió Europea, amb els seus propis inspectors tècnics, qui hauria d’enviar una missió inspectora a la zona citrícola d’Egipte d’on va eixir aquesta primera intercepció de taca negra, en el moment de maduració dels fruits que és quan es pot visualitzar la malaltia, per a conéixer l’abast real del problema. Potser no és el que fan altres potències com els Estats Units o el Japó? O és que ací som més ingenus i ens creiem cegament el que ens diuen els països tercers?”.