El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que els conflictes més difícils de resoldre “només poden abordar-se, tal com marca la Constitució Espanyola, des de la Llei, cap a la Llei i a través de la Llei”.
Mazón ha fet aquestes declaracions durant l’obertura del curs acadèmic 2023-2024 de les universitats valencianes, que ha tingut lloc aquest dijous.
En el transcurs de l’acte, el cap del Consell, que és Llicenciat en Dret per la Universitat d’Alacant, ha assenyalat que, “com a jurista, com a president de la Generalitat i com a ciutadà”, observa “amb estupor” la realitat política i institucional d’Espanya.
“Cap suposat conflicte pot servir de subterfugi per a alterar la seguretat jurídica, el codi penal o la igualtat real entre espanyols”, ha advertit.
En aquest sentit, Mazón ha alertat que “únicament a través de la Llei s’enforteix i es protegeix la nostra convivència, la nostra igualtat i, per descomptat, el nostre Estatut d’Autonomia”.
Lideratge de les universitats valencianes
Durant la seua intervenció, ha destacat que el sistema públic universitari valencià “està acreditat com un dels millors d’Espanya, situant-se sistemàticament entre els tres primers llocs de totes les anàlisis”.
Així, ha indicat que aquest curs que començarà, 171.500 estudiants iniciaran els seus estudis en les universitats valencianes, 121.728 en una universitat pública i 49.787 en un centre privat.
El president ha subratllat que existeix una oferta acadèmica “consolidada” i ha assenyalat que “les universitats són instruments essencials per a assegurar el bon funcionament i la igualtat d’oportunitats”.
“Nova política universitària”
De cara al nou curs, Mazón ha assenyalat que des del Consell s’inicia una “nova política universitària”, dirigida a “consolidar, impulsar i enfortir a les universitats, al seu personal i al seu estudiantat”.
Així, ha recordat que s’han congelat les taxes universitàries, es potenciaran els programes d’ajudes i beques, es reconeixerà l’excel·lència acadèmica dels estudiants i que es dissenyarà un Pla de Ciència i Tecnologia, en el qual s’integren les universitats, altres centres d’investigació i la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT).
Compromís de “blindar” el finançament actual
Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha assenyalat també que els poders públics han d’assegurar “que el finançament universitari té el nivell requerit perquè aquests centres formatius aconseguisquen els seus objectius”.
Sobre aquest tema, el cap del Consell ha apuntat que, malgrat que el sistema públic universitari valencià compta amb una aportació de la Generalitat de 1.031 milions (0,90% del PIB), segueix sense disposar d’un Programa Pluriennal de Finançament que li done “estabilitat i certitud financera”, un repte que Carlos Mazón s’ha compromés a “abordar sense dilació” i que, ha dit “serà present en la nostra acció de Govern”.
En aquest sentit, el cap del Consell ha anunciat que “blindarà per als anys successius l’actual nivell de finançament ordinari, “consolidant la ja aprovada en 2023 i actualitzant-la en la mateixa proporció en les retribucions dels empleats públics”.
Així mateix, ha indicat que “exigirà” al Govern d’Espanya “l’aportació proporcional que corresponga a la Comunitat Valenciana dels recursos addicionals que suposa el compliment de l’objectiu de finançament, fins a aconseguir l’1% del PIB des del 0,76% actual”, compromés per la Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU).
També ha apostat pel “diàleg continu” amb les universitats i per “l’escolta activa” amb totes les parts. “Tots els canals estan oberts, així utilitzem-los per a millorar tot el possible les universitats de la Comunitat Valenciana”, ha indicat.