El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha anunciat que la Generalitat “canalitzarà ajudes en matèria de participació per als municipis de menys de 20.000 habitants”.
Així s’ha pronunciat durant la seua intervenció en la presentació a Morella del resultat de la investigació ‘Bones pràctiques dels processos de participació ciutadana i diagnòstic del teixit associatiu valencià’, un treball elaborat pel grup d’investigació de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb la Generalitat. En la presentació ha participat també l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, i el responsable de l’elaboració de l’estudi, Pau Caparrós.
“Un dels objectius del nostre govern -ha explicat el director general- és executar els fons públics amb eficàcia i eficiència i per a això anem promoure la participació ciutadana i fomentar l’associacionisme en l’àmbit rural, pels seus efectes positius per a evitar el despoblament i enfortir el teixit social dels municipis d’interior”.
En la seua intervenció, ha manifestat que la transparència i la participació “són elements nuclears” de l’acció de govern de la Generalitat “pel seu caràcter transversal a totes les polítiques públiques desenvolupades”.
El director general de Transparència i Participació ha posat en valor “el paper dels ciutadans i ciutadanes a l’hora de participar en els assumptes públics, més enllà de les eleccions”, al que ha afegit que la democràcia “s’ha d’exercir dia a dia a través de la participació pública”.
En aquest sentit, Tárrega ha apuntat que des del Govern valencià “estem disposats a assumir aquest repte que millora la qualitat de la nostra democràcia a través de la participació de la ciutadania i tenim el deure legal i ètic de fomentar-la”.
En aquest sentit, el director general ha assenyalat que “continuarem impulsant la Xarxa municipal de participació i transparència, establint trobades i fomentant el dialogue i la col·laboració entre els seus participants; a més de potenciar la innovació a través del treball conjunt amb les universitats públiques valencianes”.
Diagnòstic de la participació municipal
L’estudi és el resultat de diverses accions amb les quals s’ha volgut realitzar un diagnòstic de l’estat de la participació ciutadana en els municipis valencians, tant des del punt de vista dels tècnics i responsables municipals com des de l’opinió del moviment associatiu.
L’estudi posa el focus el teixit associatiu de la Comunitat Valenciana i destaca la importància que ha adquirit en els últims anys la participació ciutadana en la pràctica diària del govern municipal per la seua proximitat als ciutadans i ciutadanes.
Per a la realització dels treballs s’ha fet ús de tècniques quantitatives i qualitatives, amb el resultat obtingut a partir d’enquestes, entrevistes en profunditat i grups de discussió.