El Consorci de Residus Castelló Nord pujarà la taxa de fems en 2024 per a afrontar la gestió ‘irresponsable’ que el PSOE va realitzar fins al setembre passat. La decisió dels socialistes de tirar mà al 60% dels estalvis -romanents de tresoreria- amb l’objectiu d’evitar l’increment de la taxa en any electoral, provoca hui un augment indesitjat d’este servei bàsic segons el PP.
Este Consorci, que abasta la zona nord i reuneix el 48% del territori de la província i 49 municipis, el presideix des del passat 25 de setembre, María Agut, regidora del PP de l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert. «Desitge gestionar amb transparència i prudència perquè parlem d’un servei que és bàsic per a les nostres localitats», ha dit.
Les declaracions les formula després de revisar l’estat dels comptes a les quals el PSOE va tirar una urpada econòmica pròxima als 3 milions d’euros per a evitar que la quota pels fems s’incrementara amb motiu de la jornada electoral del passat 28 de maig. La seua decisió té conseqüències directes sobre el pròxim exercici, en el qual el Consorci Castelló Nord s’ha vist obligat a incrementar la taxa per a fer front a la despesa «perquè la llei exigeix gestionar sense dèficit». «Si en 2022 el PSOE haguera fet el mateix, en lloc de consumir el 60% dels estalvis disponibles, hui la pujada de la quota que exigeix la llei aprovada per ells mateixos seria molt inferior».
Dilluns passat la nova pujada es va aprovar sense vots en contra. Només Vinaròs, que segueix sense implantar la recollida selectiva de matèria orgànica exigida per la seua pròpia llei, va mostrar el seu rebuig. La resta d’alcaldes socialistes es van abstindre. Una circumstància que demostra que el PSOE coneix amb detall l’ocorregut, és conscient que el contracte amb l’empresa gestora imposa variacions en funció de l’euríbor, que hui està disparat al 4,1%, i que la guerra d’Ucraïna i el COVID han exercit un efecte «multiplicador que la llei ens exigeix que repercutim».
Compensació
Per a compensar la pujada de la taxa als contribuents, el Consorci aposta per fomentar el retorn, de manera que els ciutadans que estiguen compromesos amb el depòsit correcte dels residus tinguen avantatges econòmics traduïts en descomptes en les seues taxes.
«A més del vessant econòmic està la del compromís ambiental», assenyala Agut. «I el que pretenem és que en 2024, gràcies al retorn s’aconseguisquen com a mínim més de 18 euros addicionals a l’any en el cas dels habitatges i les activitats opten a més de 36 euros addicionals». «Amb això, l’increment acordat quedarà mitigat», afirma.
«És fonamental caminar cap a esta mena de polítiques i conscienciar que utilitzar els ecoparcs fixos i mòbils del consorci resulta econòmicament rendible i mediambientalment sostenible”. Per això, en 2024 s’ha previst una partida de 400.000 euros per este concepte enfront dels 200.000 euros de 2023. «Estem convençuts que esta mesura és garantia d’èxit», ha conclòs.