El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha advertit que «el dèficit de metges al qual s’enfronta el Sistema Nacional de Salut (SNS) per la inacció del Ministeri de Sanitat posa en risc l’obertura de 54 centres auxiliars i la cobertura de personal en 70 centres sanitaris de la Comunitat Valenciana este estiu».
No obstant això, ha afirmat que “la Conselleria està ultimant el pla de vacacions per a evitar esta situació extrema i minimitzar en la Comunitat, en la mesura que siga possible, les conseqüències de la passivitat del Ministeri davant la greu crisi de personal que travessa el Sistema Nacional de Salut i prestar, com a mínim, la mateixa assistència que l’any passat”.
Gómez ha realitzat estes declaracions després d’assistir per videoconferència a la reunió del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual, segons ha indicat, “la ministra ha assumit que este estiu les comunitats autònomes hagen de deixar d’obrir centres auxiliars i reduir personal en recursos sanitaris ja minvats pel dèficit estructural de metges en tota Espanya”.
El conseller ha assenyalat que la Comunitat Valenciana compta amb més de 600 places de metges vacants, a les quals se sumaran este estiu les dels 606 residents d’últim any que no podran ser contractats per a garantir la cobertura dels plans estivals d’atenció sanitària.
Situació ‘excepcional’
D’altra banda, el conseller de Sanitat ha lamentat que s’haja arribat al mes de juny en esta situació a pesar que al desembre ja va advertir a Mónica García que “el problema estructural de falta de professionals s’agreujaria este estiu si no aportava solucions per a comptar amb els residents de quart any”.
Així mateix, ha reiterat a la ministra “el seu deure d’aportar i coordinar solucions per al conjunt de l’Estat davant una situació excepcional que afecta l’atenció sanitària de totes les comunitats autònomes”, i “molt especialment a les quals, com la Comunitat Valenciana, veuen incrementada exponencialment la seua població durant els mesos d’estiu i en conseqüència la càrrega de treball que han d’afrontar els nostres professionals”.
Cal recordar que este enguany, per primera vegada, els metges residents d’últim any finalitzaran la seua formació al setembre i no al maig, ja que van haver de retardar l’inici de la seua formació per la pandèmia de la Covid-19. Per això, es planteja una situació crítica al no poder incloure a estos professionals en la cobertura dels plans d’estiu, que reorganitzen els recursos amb la finalitat que l’assistència sanitària.
Marciano Gómez ha explicat que “finalment la insistència dels consellers ha forçat a la ministra a acceptar l’estudi d’algunes de les seues propostes perquè els residents que enguany finalitzen la seua formació al setembre puguen exercir, durant el període estival, funcions fora de la unitat docent, sempre amb supervisió, i que puguen desplaçar-se a hospitals que manquen de determinats servicis, sempre amb l’acord de les comissions docents”.
En este sentit, Gómez ha indicat que “estes propostes, que des de febrer s’han traslladat en reiterades ocasions al Ministeri, respecten absolutament la normativa, així com la voluntarietat, capacitació i tutorització dels residents de quart any”.