Desenes de tractors i centenars de persones van protestar hui a València, a les portes de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana, convocats per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV–COAG), per a reclamar mesures urgents al Govern central, tant al ministre d’Agricultura, Luis Planas, com a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i a la resta de l’executiu encapçalat per Pedro Sánchez, sobre assumptes de màxima actualitat i preocupació com són la sequera, les plagues i malalties, la superpoblació de fauna salvatge, els robatoris, els abusos comercials, la competència deslleial i les exigències mediambientals.
Després de l’arribada dels tractors, que van tallar el trànsit de l’avinguda enfront de la plaça del Temple, diversos representants de diferents comarques i sectors agropecuaris van denunciar la dramàtica situació que travessen. El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de CCPV–COAG, Luis Fernando García, van subratllar les principals reivindicacions de totes dos organitzacions agràries, les úniques que a nivell nacional no han firmat el paquet de mesures que va proposar Planas per considerar-lo “clarament insuficient, sobretot per a l’agricultura mediterrània”. Finalment, la protesta va concloure amb el llançament de productes valencians en greu crisi de rendibilitat, com ara cítrics, cebes, vi, ametles, cereals o arròs.
Entre les pancartes es podien llegir els següents missatges de denúncia: “Fauna salvatge protegida i agricultor menyspreat”, “Les cebes és ‘rotovatEn’ sense preu. Per a què servix la Llei de Cadena?”, “La sequera demostra que el Ministeri de la Intransigència Ecològica fa aigües”, “Cent vaques sacrificades a la setmana per falta d’aigua. On està el benestar animal?” o “Any nou, plaga nova (procedent de països tercers)”.
AVA-ASAJA i CCPV–COAG van sol·licitar la convocatòria de la taula de la sequera per a posar en marxa ajudes directes als sectors afectats, així com una nova política hidrològica que contemple la construcció d’infraestructures per a emmagatzemar i distribuir aigua, un redimensionament dels cabals ecològics i una aposta per la reutilització de les aigües depurades; millorar les assegurances agràries per a cobrir tots els riscos de clima i fauna salvatge; i implantar una assegurança de costos/ingressos agraris.
Les organitzacions també van demanar al Govern impulsar les autoritzacions excepcionals de fitosanitaris que no compten amb alternatives eficaces en la lluita contra plagues i malalties vegetals. En la mateixa línia, i per destacar alguns exemples que preocupen en el camp valencià, van exigir autoritzar la cria i alliberament massiu del parasitoide Anagyrus fusciventris per al control biològic del cotonet Pseudococcus longispinus, principal plaga del caqui; autoritzar productes fitosanitaris, diferents de la família de les estrobirulinEs, per a evitar resistències en el control de la piricularia de l’arròs, i autoritzar la matèria profoxydim, contra les males herbes de l’arròs Echinochloa i Leptochloa, tal com han aprovat els governs d’Itàlia i Portugal.
Les demandes també van insistir en la voluntarietat indefinida del quadern digital d’explotació; el règim simplificat de la PAC per a petits i mitjans agricultors; eliminar l’obligació de tindre un assessor en gestió integrada de plagues en explotacions menors de 15 hectàrees en regadiu i 30 hectàrees en secà; i suprimir l’obligatorietat de realitzar fotografies georeferenciades. Una altra petició reiterada va ser el compliment estricte de la Llei de la Cadena Alimentària amb prohibició expressa de venda a pèrdues i la publicació oficial dels costos mitjans de producció.
Aguado i García així mateix van posar l’accent al Govern a exigir davant la Unió Europea reciprocitat en tots els acords comercials amb tercers països, així com la revisió i estudi d’impacte dels acords en vigor, especialment amb Egipte, Turquia, el Marroc i Sud-àfrica; paralitzar les negociacions del tractat comercial amb Mercosur; defendre una clàusula automàtica de salvaguarda a les importacions d’arròs; i reemplaçar la Llei de Restauració de la Naturalesa, que establix més limitacions a l’activitat agrària, per una Llei de Restauració de l’Agricultura.
Altres reivindicacions van ser aprovar una Llei d’Emergència per danys de fauna salvatge; adaptar la Reforma Laboral a les necessitats de les campanyes agràries; aplicar una rebaixa significativa del mòdul de l’IRPF agrari; i revisar el Codi Penal i augmentar els recursos per a millorar la lluita contra els robatoris en el sector agrari.