L’entitat va lliurar uns cabassets commemoratius del sopar popular a Agustí Cerdà i José Miguel Garriga
L’Associació ABRIL de Benicarló va reconèixer durant les Festes Patronals el treball de persones com Ramon París, editor, empresari i activista cultural, com Abriler de l’any 2024.
Amb este guardó, que es va lliurar enmig d’un sopar cultural a la fresca, de cabasset, al carrer Major, una peça original feta per l’artista Miguel Ángel Cavero, ABRIL pretén agrair i destacar el treball fet en pro del llegat local de París, vinculat a col·lectius com el grup Amunt o l’Associació cultural Alambor, entre d’altres i que ha fet possible realitats com l’Estel del Collet, la Confraria dels Sants de la Pedra o nombroses col·leccions de llibres d’autors comarcals a través de l’editorial Onada Edicions, entre moltes d’altres.
A l’homenatjat se li ha lliurat una peça escultòrica dissenyada específicament per a aquest guardó, que tindrà continuïtat en anys successius, formada per una rajola de ceràmica realitzada de forma artesanal pel ceramista Miguel Ángel Cavero, fixada a un suport de ferro rovellat que ens transporta a temps passats. Blanca Jovaní, de la junta d’Abril, va lliurar el premi al guardonat, en un acte conduït de forma magistral pel també abriler, Joan Ferré.
Ramon París, va agrair el reconeixement i el sopar de festes «amb molta companyia i moltes complicitats culturals que hem bastit de manera cooperada en un itinerari de llarg recorregut».
El crític, professor i escriptor Josep San Abdón, va glossar el perfil de París com artífex de la renaixença cultural que ha viscut Benicarló en els últims anys de la ma de les seues iniciatives i donant a conèixer el seu decisiu paper en la materialització de xarrades, publicacions o activitats culturals diverses. Agustí Cerdà va fer una intervenció sobre els discursos de les festes patronals de Benicarló dels diferents mantenidors des de 1952, detallant els fils conductors dels mateixos i els discursos que ha pogut recopilar i va anunciar la pròxima edició d’un volum recopilatori dels textos recuperats.
‘The Spaniels‘
El to musical va vindre de la mà del desaparegut conjunt local dels anys 60, The Spaniels, on es va recordar la seua música i principals actuacions i cançons, així com la darrera unió del conjunt propiciada per la Penya Setrill i que va ser enregistrada per José Miguel Garriga per a Telecarlón, la desapareguda televisió local. Al sopar van acudir familiars dels músics de la banda roquera dels anys 60 i molts amics. Tot plegat, una gran vetllada benicarlanda.