La conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca està duent a terme una campanya per a protegir de l’arna del raïm de la vinya les vinyes de la Comunitat Valenciana, mitjançant un mètode respectuós amb l’entorn i els agricultors.
L’arna del raïm de la vinya (Lobesia botrana), és considerada com la plaga clau de la vinya, ja que produïx danys importants en el cultiu de la vinya que afecten la qualitat i a la quantitat, en minvar les produccions finals.
Esta tècnica de control de plagues mitjançant confusió sexual consistix a cobrir la superfície de vinya amb emissors artificials de la feromona sexual de la femella, de manera que se sature l’atmosfera que envolta al cultiu amb la feromona. D’esta manera, els mascles d’esta espècie no poden detectar les xicotetes quantitats de feromones naturals emeses per les femelles existents, amb el que es dificulta l’aparellament i es produïx la confusió sexual.
La Conselleria està fent costat als viticultors des de 2022 mitjançant el repartiment del 50% de les necessitats d’emissors de feromona, per a aquells agricultors que justifiquen la compra de l’altre 50%. Este any 2024 s’han repartit més de 3.100.000 de difusors, que amb l’aportació dels agricultors permetran protegir unes 21.000 hectàrees de vinya.
Es tracta d’un mètode que oferix grans avantatges, compta amb gran acceptació per part dels viticultors i està autoritzat tant en agricultura convencional com en producció ecològica, i està suposant una inversió pròxima a 1,4 milions d’euros a l’any. Amb esta tècnica s’obté molt bona eficàcia, i s’aconseguix un efecte acumulatiu del control quan es realitza durant diverses campanyes consecutives.
Cal destacar que amb este tractament s’està complint amb els objectius promulgats per la Directiva 128/2009 d’ús sostenible de plaguicides, en fomentar la utilització de mètodes de gestió de plagues amb baix consum de plaguicides.
De fet, amb esta tècnica es reduïx l’aplicació de productes fitosanitaris en més d’un 83%, en passar d’1,8 litres d’insecticida per hectàrea a únicament 76 grams de feromona per hectàrea. D’altra banda, a l’ésser una tècnica específica que només afecta a la plaga de l’arna, no té efectes perjudicials ni sobre els insectes beneficiosos, ni sobre la fauna de l’entorn, ni sobre els agricultors.
Respecte als resultats, en la campanya passada el grau d’atac per arna en parcel·les que van recórrer a la confusió sexual va ser de mitjana set vegades inferior al grau d’atac de parcel·les que van seguir un control convencional amb polvoritzacions insecticides.
Seguiment de plagues
Enguany també s’està abordant el control d’una altra important plaga del raïm de taula (el melazo de la vinya: Planococcus ficus), mitjançant esta mateixa tècnica de confusió sexual, amb un altre producte fitosanitari recentment aprovat per a esta finalitat.
Esta estratègia se suma al reforç de personal de Sanitat Vegetal per a realitzar l’adequat seguiment de les diferents plagues i malalties de les vinyes de la Comunitat Valenciana, combinat amb el seguiment de les condicions climàtiques mitjançant una xarxa d’estacions meteorològiques. L’objectiu és poder oferir recomanacions d’intervencions en els moments més adequats per a reduir al mínim la utilització de plaguicides.
La Generalitat està fomentant mesures de control biotècnic per al control d’altres importants plagues de la nostra agricultura com la mosca del Mediterrani de les fruites, la mosca de l’olivera, el cucat de l’arròs, el cotonet de Sud-àfrica dels cítrics o el melazo de la vinya.