Fa unes setmanes començaven, coincidint amb les tradicionals Festes Patronals, els treballs de la rehabilitació parcial de la capella de la Comunió de la monumental església de Sant Miquel, que compta amb unes pintures murals de gran interés que es troben en molt mal estat a conseqüència de les filtracions d’aigua de pluja que patia l’edificació, considerada com a Bé de Rellevància Local, i que foren solucionades en 2020.
L’actuació contempla la restauració de les pintures murals de l’interior de la cúpula, les petxines i el tambor, així com les bòvedes, arcs torals i ‘luneto‘ de les quatre capelles que conformen l’espai. A pesar que abasta la totalitat dels treballs de restauració, s’intervindrà per fases atenent les partides pressupostàries de les quals es vaja disposant. Els treballs d’ara corresponen a la intervenció prevista per a la Fase 1 en la qual s’actuarà en la bòveda i ‘luneto‘ de la capella de la justícia i la prudència de Sant Joan i en la consolidació d’una zona de la cúpula.
L’alcaldessa, María Ángeles Pallarés, ha destacat el laboriós treball que s’està fent indicant que «és un pas més en la recuperació del nostre patrimoni, especialment en un element arquitectònic de gran rellevància i importància en el nostre municipi, ja que es troba al cor de Canet lo Roig».
En este punt, valorava la bona relació que existix entre la Diputació de Castelló i el Bisbat de Tortosa al tractar-se d’una acció emmarcada en el conveni de col·laboració que hi ha entre les dos institucions. «La col·laboració fa possible que actuacions com esta siguen possible recuperant un patrimoni de gran valor com és la nostra església construïda l’any 1288». Una fase que compta amb un pressupost de 24.157,46 euros.
‘Més de 20 anys recuperant l’església’
L’església de Sant Miquel Arcàngel està composta per tres elements: la nau central amb capelles laterals, la torre campanar i l’annex de la capella de la Comunió.
Al llarg dels últims anys, s’han anat fent una sèrie d’intervencions de restauració i condicionament de l’edifici amb l’objectiu de propiciar l’activitat econòmica, cultural i social a través de la conservació i salvaguarda d’este Bé d’Interés Cultural.
Les més importants es van fer en 2002 en la coberta de la nau central i cúpula principal per a resoldre els problemes de col·lapse estructural que presentava el temple. En 2018 es va abordar la restauració parcial de la torre campanar. Entre els treballs que es van fer estaven els de neteja de la terrassa del campanar, i la creació d’un accés per al manteniment i impermeabilització d’esta.