La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació destina enguany prop de 480.000 euros en ajudes per concurrència competitiva per a cofinançar la catalogació de béns immobles de pedra en sec, així com per a promoure la recuperació, manteniment, conservació i protecció de l’arquitectura de la pedra en sec en la Comunitat Valenciana.
L’objectiu és col·laborar en la protecció de construccions tradicions amb valor històric com a neveres, refugis de pastor, murs, escales o aljubs, entre altres, que estiguen realitzades mitjançant la tècnica de la pedra en sec.
En concret, es destinaran 130.471 euros per a finançar al 100% els treballs de catalogació d’estes construccions en 14 municipis de la Comunitat Valenciana.
D’ells, deu pertanyen a la província de Castelló (Albocàsser, Alcalà de Xivert, Atzeneta del Maestrat, Barracas, Cabanes, Canet lo Roig, Matet, Navajas, Vilafranca i Villanueva de Viver), dos a la província d’Alacant (Crevillent i Sant Joan d’Alacant) i un a la província de València (Castielfabib).
D’altra banda, la Conselleria ha concedit 347.838 euros en ajudes per a col·laborar en 35 projectes de recuperació, restauració, conservació i senyalització preventiva que servisquen per al manteniment i protecció de l’arquitectura de la pedra en sec al llarg del territori de la Comunitat Valenciana.
La majoria dels treballs subvencionats corresponen a municipis de la província de Castelló (Aín, Azuébar, Castellnovo, Xodos, Culla, Eslida, Herbés, Montán, Palanques, Pina de Montalgrao, Sant Mateu, Soneja, Sot de Ferrer, Suera, Todolella, El Toro, Vallibona, Villamalur, Villores, Vistabella del Maestrat i Zorita del Maestrat).
Així mateix, s’han aprovat ajudes per a la protecció de construccions de pedra en sec en nom dels Olmos, Casas Bajas, Chelva, Quart de les Valls, Vallanca i Yátova, a la província de València; i a Benifato, Bolulla, Castell de Gaudalest, Confrides i Fageca a la província d’Alacant.
En les intervencions hauran d’aplicar-se criteris adequats de restauració, havent-se de conserva al màxim els elements originals i utilitzar exclusivament les tècniques constructives tradicionals de pedra en sec, documentant tant l’estat previ del bé com el procés de restauració i el resultat final.