El Grup Parlamentari Popular al Senat ha registrat una moció en la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació per a exigir al Govern el compliment de les mesures fitosanitàries en les importacions de cítrics, especialment les provinents de la Sud-àfrica per a evitar l’entrada de plagues que suposen un greu risc per al sector a Espanya, de gran pes en Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia.
En concret, ha avançat la senadora Estela Darocas, “la moció del GPP insta el Govern a exigir, en rigorós compliment de l’acord fitosanitari firmat entre la Unió Europea i Sud-àfrica al juny de 2022, el tractament de fred o “cold treatment” per a les importacions de taronges”.
Per a això, “exigim el compliment estricte de la Decisió d’Emergència (UE) 2016/715, perquè quan en les inspeccions comunitàries siga detectat un sol enviament de cítrics afectats per la taca negra, siga immediatament paralitzada la importació de cítrics del país d’origen” ha avançat la senadora popular.
També “demanem iniciar els procediments necessaris per a ampliar el tractament de fred a les importacions de cítrics i fruites no cítriques procedents de països tercers: Turquia, Egipte, el Marroc i Sud-àfrica”, a més “hem sol·licitat a la Comissió, l’informe d’impacte de l’Acord Comercial entre la UE i Sud-àfrica 2016-2026”.
La senadora valenciana ha recordat que “la producció espanyola de cítrics es xifra, segons els anys, entre 6 i 7 milions de tones, la producció mitjana s’estima, segons el MAPA, en 6,8 milions de tones”.
“Per comunitats autònomes, la Comunitat Valenciana és la primera productora amb una mitjana de 3 milions de tones, li seguix Andalusia amb 2 milions de tones, Murcia amb 800.*000t i la resta de Comunitats amb 125.000t” ha destacat *Darocas.
La popular ha insistit que “Espanya és el primer país comercialitzador mundial de cítrics en fresc. Comercialitza al voltant del 70% de la producció. La producció mundial de cítrics es xifra en 100 milions de tones, sent la Xina i el Brasil els principals productors. Els països tercers competidors de la nostra citricultura són: Egipte, Turquia, Sud-àfrica i el Marroc”.
“Els països tercers productors de cítrics presenten plagues i malalties que no són presents en la citricultura espanyola, cas de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta), la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa) ja detectada recentment a Tunísia i la psila africana (Diaphorina citri) entre altres”.
A més, ha advertit que “l’entrada d’estes plagues provocaria greus danys a la citricultura espanyola com ja ha ocorregut amb el Cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae). “Estes plagues incrementen els costos de producció i resten competitivitat al sector citrícola espanyol”.
Darocas ha apuntat que la Decisió d’Emergència (UE) 2016/715, imposa requisits addicionals als enviaments cítrics de països amb presència de Taca Negra (Phyllosticta citricarpa). Estos requisits abasten “des de les condicions de producció fins a mostrejos intensius tant abans de l’eixida com en el punt d’entrada, així com una major exigència en matèria de traçabilitat”.
De la mateixa manera, ha explicat que en 2018 es van endurir els termes per a la importació de cítrics en incloure’s una nova plaga en la regulació comunitària, la Falsa arna (Thaumatotibia leucotreta). Des del 24 de juny de 2022, per a importar cítrics de Sud-àfrica, s’haurà de realitzar un tractament de fred.
Finalment, la senadora popular ha concretat que les exportacions de cítrics de Sud-àfrica als EUA, “complixen escrupolosament les condicions que imposa els EUA”: Tractament fred, matèries actives autoritzades, registre de parcel·les i inspeccions in situ per inspectors nord-americans pagats pels exportadors sud-africans. “No obstant això, les seues exportacions a la Unió Europea no complixen cap de les exigències marcades per la Comissió i és imprescindible exigir les mateixes mesures a les importacions al nostre país, com una manera de salvaguardar un sector tan rellevant”.