El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que “la legislatura de la vivenda avança a bon ritme i només en els primers quatre mesos des que es va presentar el Pla Viu ja s’han adherit a este programa 185 municipis de la Comunitat Valenciana”.
En concret, ja s’han sumat a esta iniciativa 42 municipis de la província d’Alacant, 56 de Castelló i 87 de València. Per a Carlos Mazón, el Pla Viu és un “projecte ambiciós per a afrontar el repte del mercat immobiliari que assumim amb responsabilitat i determinació on tots els municipis de la Comunitat Valenciana tenen cabuda”.
Així, al Pla Viu ja s’han adherit grans ciutats com València, Alacant, Elx, Castelló de la Plana, Torrevieja, Orihuela, Torrent, Benidorm, Vila-real, Benicarló o Alzira, o xicotets municipis com Sempere, Espadilla, Villanueva de Viver, Herbés, Matet o Ares del Maestrat, entre altres.
“Estes adhesions impliquen que ja hi ha més de 3,3 milions de persones sota el radi d’acció d’este pla, que representen al 64% de la població de la Comunitat Valenciana”, ha explicat el cap del Consell, qui ha agraït el compromís dels municipis “per a abordar un dels grans problemes de la nostra societat que, per fi, després d’anys en l’oblit, té un pla seriós, coherent i rigorós per a promocionar 10.000 vivendes de protecció pública durant esta legislatura”.
Sobre aquest tema, el *president ha subratllat que la vivenda és un problema comú que afecta a tots els pobles i ciutats, i que requerix un front comú per a “facilitar als ciutadans l’accés a un recurs residencial assequible perquè puguen desenrotllar el seu pla de vida”.
En esta línia, el màxim representant de l’Executiu valencià ha indicat que “no podem perdre ni un minut” i ha assenyalat que “Generalitat, FVMP, ajuntaments i sector privat estem abordant els tràmits per a començar la construcció de vivendes al llarg de tota la Comunitat Valenciana”.
De fet, molts dels municipis ja han oferit sòl a l’Entitat Valenciana de Vivenda i Sòl (EVHA) que està en fase d’estudi de viabilitat tècnica i econòmica de les actuacions. Igualment, s’ha iniciat la licitació del concurs de dret de superfície per a la promoció, construcció i gestió de 720 vivendes de protecció pública en 13 parcel·les distribuïdes en huit municipis.
En concret, el pla de vivenda impulsat pel Consell beneficiarà a 24.600 persones, generarà 7.326 milions d’euros d’inversió i tindrà un impacte del 2% del nostre PIB en els pròxims 3 anys i mig. A més, preveu la creació de 74.000 llocs de treball entre directes i indirectes i generarà 487 milions d’euros de recaptació directa (IVA).
Per això, Mazón hi ha explicat que “el Pla Viu no sols permetrà l’accés a la vivenda a milers de famílies, també dinamitzarà l’ocupació en molts subsectors lligats a la construcció”.
Eixos del Pla Viu
El Pla Viu s’estructura entorn de 3 eixos: seguretat jurídica, cooperació administrativa i col·laboració publicoprivada. En el primer eix s’emmarquen iniciatives legislatives que ja s’han posat en marxa com la modificació del Decret sobre normes de disseny i qualitat en edificis de vivenda i la reforma pel qual s’aprova el Reglament de vivenda de protecció pública i règim jurídic del patrimoni públic de vivenda i sòl de la Generalitat, entre altres.
En l’eix de col·laboració interadministrativa, a més del conveni amb la *FVMP, ja s’ha realitzat un estudi a través de l’Institut Valencià de l’Edificació de sòl públic disponible de titularitat dels ajuntaments de més de 10.000 habitants. A més, es posarà a la disposició del Pla Viu el sòl de titularitat de la Generalitat a través de l’Entitat Valenciana de Vivenda i Sòl (EVHA).
En l’eix de col·laboració publicoprivada, el Pla contempla el concurs de drets de superfície o concessió administrativa destinat a desenrotllar pel sector privat promocions per a lloguer assequible per un període determinat. També es preveu les permutes de sòl/immobles que permeten concursos per a promoció de vivenda protegida sobre sòl públic i el lliurament a l’Administració de vivendes per a fins socials, entre altres.
Mesures 360 graus
Carlos Mazón ha assenyalat que la política del Consell en vivenda contempla un pla 360 graus que va des de la construcció, rebaixes fiscals, incentius al lloguer o programa d’avals perquè “volem que totes les persones que vulguen una vivenda tinguen facilitats per a aconseguir-la”.
En esta línia, també ha destacat les mesures de simplificació administrativa per a agilitzar tràmits burocràtics que permeta que “projectes com la construcció de vivendes o l’obtenció de llicències avancen més ràpid i no suposen cap retard en matèries tan importants com la vivenda, donant seguretat tant a l’empresari com al ciutadà”.
El cap del Consell ha recordat les mesures fiscals posades en marxa per a facilitar l’accés a la vivenda amb la reducció d’un 25% de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP). Així, per a menors de 35 anys, col·lectius més vulnerables i compradors de vivendes de protecció oficial de règim general, s’ha rebaixat el *ITP al 6%. En tots dos casos amb un valor de la vivenda de fins a 180.000 euros.
Per part seua, per a l’adquisició de vivendes de protecció oficial de règim especial o si els compradors són famílies nombroses i famílies monoparentals o persones amb discapacitat i dones objecte de violència de gènere que adquirisquen una vivenda, el tipus superreduït passa a ser del 3%. També en estos casos el límit del valor de la vivenda es fixa en 180.000 euros.
D’altra banda, s’ha posat en marxa el programa de garanties de l’Institut Valencià de Finances (IVF) que facilita l’accés al crèdit a joves de fins a 45 anys per a l’adquisició del seu primer immoble. Este pla, dotat amb 20 milions d’euros, permet que el comprador obtinga un préstec de fins al 95% del preu de la vivenda.
Així mateix, la Generalitat ha ampliat el Bo Jove 2023-2024 en 6 milions d’euros el que augmentarà en 2.000 beneficiaris més i aconseguir els 6.000 arrendataris beneficiats.