Les noves intercepcions de plagues i malalties que va comptabilitzar la Unió Europea a l’agost confirmen que Sud-àfrica té un greu problema amb la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa).
El país sud-africà va acumular durant l’últim mes huit casos més de carregaments infestats del fong causant de la taca negra en les seues importacions citrícoles amb destinació a la UE, dels quals set van ser localitzats en llimes i un en mandarines. Sumats a les dotze deteccions al juny i juliol, els cítrics sud-africans ja porten vint intercepcions de taca negra en els seus primers tres mesos de campanya d’exportació.
Davant el temor que eixe risc fitosanitari s’eleve encara més, ara que els enviaments arribaran al seu moment àlgid, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) exigix a la UE que tancament ja les seues fronteres als cítrics sud-africans.
El president de l’organització agrària, Cristóbal Aguado, afirma que “la Comissió Europea, començant per *Ursula *Von *der *Leyen, no pot continuar mantenint una postura tan permissiva, vergonyosa i temerària amb un país tercer que ha demostrat que no pot o no vol garantir la sanitat fitosanitària dels seus cítrics. En lloc d’anteposar altres interessos comercials, opacs davant el sector agrari i l’opinió pública, Brussel·les hauria de protegir la seua agricultura del perill fitosanitari que representa Sud-àfrica. O esperarà, com fa tots els anys, al fet que siga la mateixa Sud-àfrica qui decidisca, amb la complicitat de la UE, a cessar les seues exportacions quan tots els vaixells ja han salpat i sense aportar cap mena de garantia que l’any que ve el farà millor?”.
AVA-ASAJA també destaca que Zimbàbue, país confrontant de Sud-àfrica, també va comptabilitzar a l’agost una intercepció de taca negra i una altra de falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en les seues importacions de taronges, per la qual cosa l’organització agrària insta a estendre l’obligatorietat del tractament en fred a les importacions citrícoles procedents de Zimbàbue.
Mercosur
En plena disputa política en relació amb l’acord entre la UE i Mercosur, AVA-ASAJA advertix que “el Brasil, l’Argentina i l’Uruguai tampoc són fiables des del punt de vista fitosanitari i això hauria de bastar per a detindre un tractat que agreujaria el risc d’entrada de noves plagues i malalties”.
En efecte, el Brasil ja acumula enguany un total de 61 intercepcions del fong Elsinoë (cinc casos a l’agost) i del càncer bacterià dels cítrics Xanthomonas citri (tres a l’agost). L’Argentina va tindre este mes dos deteccions de taca negra i una d’Elsinoë en carregaments de llimes. Per part seua, l’Uruguai va comptabilitzar una detecció de taca negra en taronges i tres del càncer bacterià en llimes.
Quant a la falsa arna, a més de la intercepció de Zimbawbe, AVA-ASAJA ressalta els reiterats casos d’altres països africans com Etiòpia (tres deteccions més a l’agost), Kenya (una detecció) i Uganda (una detecció), totes elles en importacions de roses.