El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i el col·lectiu Idensitat, en col·laboració amb el C. C. Las Cigarreras d’Alacant, el Museu de la Ciutat de Benicarló i el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València, reunixen en una exposició tres projectes desenrotllats en l’última edició del programa de residències artístiques internacionals ‘Estètiques Transversals’.
D’esta manera, el CMCV presenta per primera vegada conjuntament el resultat de les residències de les tres províncies de la Comunitat Valenciana en una mostra que, sota el títol ‘Silenciat-Reactivat’, explora les connexions i tensions entre el silenciat i el reactivat.
En ella es presenten els treballs artístics resultants de les residències de dos mesos de duració, on les artistes han viscut en el context i han col·laborat amb diferents associacions, veïnes, activistes, artistes i agents locals per a desenrotllar el seu treball.
L’exposició romandrà oberta al públic fins al 2 de novembre. En ella es podrà visitar, d’una banda, l’obra ‘Shell talk’, de Sally Maclachlan i Eva Joy (el Regne Unit), en el marc de la seua residència a Alacant.
Es tracta d’un projecte fet a través d’entrevistes, tallers i trobades, que pretén reactivar el coneixement dels espais portuaris, sovint silenciats per les noves prioritats urbanes, i la consciència respecte a la protecció de la biodiversitat marina.
D’altra banda, Wei Yang (la Xina), amb la seua obra ‘Wandering Landscape’ se centra en les experiències de la diàspora xinesa a València, sent una de les primeres ciutats a Espanya que compta amb un barri xinés.
Per part seua, Claudio Beorchia (Itàlia), repassa la transformació urbana de Benicarló a partir de fotografies del Museu de la Ciutat de Benicarló (MUCBE) en la seua obra, ‘Com sonen aquests llocs?’.
A més, es podrà contemplar el treball ‘Registre d’Arquitectures Populars de Benicarló’, realitzat amb el Grup de Fotografia de la Universitat Popular de l’Ajuntament de Benicarló i Ainhoa Cerdà, que recupera la memòria de les “casetes marineres” i les “casetes de volta”.
“Mentres que el silenciat apel·la a una condició d’invisibilitat, desconnexió i aïllament, el reactivat ens porta a l’inici d’una nova vitalitat que succeïx després d’un procés d’interrupció, inconnexió o letargia”, asseguren des del col·lectiu Idensitat.
“Quan estes condicions circumstancials es relacionen amb determinats espais, es pot plantejar que existix un procés de transitorietat o temporalitat que definix la mateixa vitalitat dels espais, que passen d’un estat a un altre amb cicles intermitents, algunes vegades redundants i altres aleatòries”, afegixen.
I conclouen amb esta reflexió: “Cap lloc o situació pot sobreviure permanentment silenciat, ni constantment reactivat. Res pot ser alhora silenciat i reactivat”.