La Comunitat Valenciana ha tancat el millor mes de juliol de la història en creació d’empreses, amb 1.350 noves societats, la qual cosa suposa un increment del 25,3% respecte al mes de juliol del passat any. A més, la Comunitat també ha registrat la segona dada més baix en dissolució de companyies durant un mes de juliol des que hi ha registres, amb 111 casos.
Són dades que ha donat a conéixer este dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE), i que confirmen la tendència que, segons les mateixes xifres de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, s’està produint en els últims mesos.
Així, des de gener a juny de 2024, en la Comunitat Valenciana s’han creat 9.356 societats, un 7,1% més que en 2023, i s’han dissolt 1.964 empreses, un 10,2% menys que en el mateix període de l’any anterior.
Estes dades suposen que la taxa interanual de creació d’empreses està quasi dos punts per damunt de la mitjana espanyola (que és de 5,4% enfront del 7,1% de la Comunitat Valenciana), mentres que es dissolen la mitat de companyies que en el conjunt d’Espanya (on van baixar un 4,95% enfront del 10,2% de la nostra autonomia).
“Més oberts i més competitius”
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha destacat que estes xifres de creació d’empreses “avalen la política desenrotllada pel Consell, potenciant una Comunitat Valenciana oberta i cada vegada més competitiva”.
Montes ha explicat que l’impuls a la simplificació administrativa, el nou marc de rebaixa fiscal i el treball en la captació d’inversions “està donant els seus fruits amb les millors xifres de la història de creació d’empreses d’un mes de juliol des que existixen registres”.
En este sentit, ha destacat que el Consell posa en valor tant “les dades rècord en sectors com el turístic, amb un creixement del gasto pròxim al 30% enguany, com l’industrial, amb polítiques actives que cristal·litzaran en un Pla de Reindustrialització que es presentarà prompte”; també ha fet referència a l’àmbit de les renovables, on la nova llei de simplificació “permetrà #desembossar l’important col·lapse que ens trobem d’anys anteriors i els projectes dels quals són tan importants per a la captació d’inversions”.
Finalment, Montes també ha subratllat que la xifra de dissolució d’empreses també “és molt positiva”, millorant la mitjana nacional i amb una de les xifres més baixes de la història de la Comunitat. “Estem en la senda correcta, però afrontem el nou curs polític amb ànim de continuar millorant l’economia valenciana”, ha agregat.
Inversions empresarials
Entre les inversions empresarials més potents que s’han anat concretant en els últims mesos, i que confirmen el dinamisme empresarial de la Comunitat Valenciana, cal recordar que Stadler fabricarà a Albuixech 504 tramvies per a Alemanya i Àustria amb un contracte de 4.000 milions d’euros, que inclouen ajudes per valor de 45 milions per part de la Generalitat.
A més, la tecnològica Orbotix obrirà una fàbrica de drons de defensa a València; Masol Iberial Biofuel invertirà 30 milions en la seua planta de Castelló per a millorar la producció i la qualitat del seu biodièsel; el grup ShibataFenderTeam, principal fabricant internacional de defensa marí, invertirà 7 milions en la construcció d’una nova fàbrica a Sollana; l’empresa Edwards Lifesciences, multinacional especialista en vàlvules del cor, s’instal·larà a Moncada amb una inversió de 150 milions que suposarà la creació de 1.200 ocupacions.
Així mateix, la Generalitat va firmar al maig un acord amb BP amb l’objectiu d’aconseguir un *hub d’energia integrada que aspira a generar inversions per valor de 2.000 milions i generar 5.000 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts.
De la mateixa manera, la Generalitat ha subscrit un conveni de col·laboració amb PowerCo per a la creació del ‘Battery Campus’ a Sagunt, un centre d’FP Dual dedicat a la formació de professionals per a la gigafactoria que Volkswagen està construint en Parc Sagunt i que té previst iniciar la seua producció en 2026 amb 1500 treballadors.