La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha destinat un total de 25.809.300 euros en ajudes per a finançar projectes per a la millora en la gestió dels residus voluminosos de la Comunitat Valenciana, en línia amb el compromís del Consell amb la sostenibilitat i la gestió eficient dels recursos.
Es tracta de subvencions procedents dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència perquè les entitats beneficiàries construïsquen noves i modernes instal·lacions per al tractament eficient d’este tipus de residus, la qual cosa permetrà augmentar els percentatges de reciclatge de diferents fraccions.
El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha assenyalat que esta iniciativa “permetrà millorar els percentatges de reciclatge i complir, així, amb els objectius que marca la legislació, buscant no sols reduir l’impacte ambiental d’estos residus, sinó també fomentar una economia circular que promoga la reutilització i el reciclatge, seguint la jerarquia de gestió de residus”.
Jorge Blanco ha explicat que la Conselleria ha assignat els fons “a partir dels projectes presentats al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic pels consorcis i entitats locals de la Comunitat Valenciana”. Ara, ha assenyalat, “les ajudes es tramitaran mediant un decret del Consell”.
La distribució d’estos crèdits entre els consorcis de residus i entitats de tractament ha sigut la següent: la província d’Alacant ha sigut beneficiària amb 3.867.500 euros per al Consorci Mare de la zona A1 (Marina Alta, Marina Baixa i El Campello); 4.459.924 euros per al Consorci Terra, de la zona A2 (El Comtat, Alcoià, Alacantí) i 4.533.862 euros per a l’Ajuntament d’Alacant.
La província de València rep per al Consorci València Interior, de la zona V3 (Camp de Túria, Els Serrano, Plana Utiel-Requena, Ademuz, Foia de Buñol) un total de 5.634.401 euros i per al Consorci Ribera i Valldigna, de la zona V4 (Ribera-Valldigna) la quantitat de 5.185.000 euros, i, finalment, el Consorci de la zona C1 (nord de la província de Castelló) percebrà una ajuda de 2.128.612 euros.
Com a fase prèvia a l’inici de l’execució de les obres, les entitats hauran de presentar la redacció del projecte constructiu i del projecte bàsic per a tramitar l’autorització de l’activitat, d’acord amb el règim d’intervenció ambiental corresponent; sol·licitud de l’informe favorable del servici de supervisió de projectes de la Conselleria i l’autorització ambiental integrada o llicència ambiental; disponibilitat de terrenys i de fons no coberts per l’ajuda.