La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, torna a demostrar la seua ferm defensa del sector ceràmic de la província i el fa amb fets, no amb paraules. El Govern provincial ha segellat convenis amb les patronals taulelleres Ascer i esmaltera ANFFECC i ajuda a la patronal de maquinària ceràmica Asebec per a contribuir a potenciar la internacionalització i la innovació d’una indústria que “treballa incansablement i és motor d’ocupació a la província”.
La presidenta enaltix la participació del clúster ceràmic castellonenc en la pròxima edició de la fira italiana Cersaie, que se celebrarà a Bolonya del 23 al 27 de setembre, “i en el qual la província de Castelló té molt a dir”. “Les empreses del sector ceràmic de la província mostraran en la fira Cersaie tot el potencial i el talent dels milers de professionals que treballen en el clúster castellonenc”, subratlla.
De fet, en la present edició del certamen italià participen un total de 76 empreses espanyoles (72 fabricants i comercialitzadores membres d’Ascer i 4 empreses afins), segons les dades facilitades per la patronal Ascer, així com 11 empreses fabricadores de fregides i esmalts de la província. Quant a la fira de maquinària ceràmica Tecna, que se celebra en Rímini, huit empreses associades a Asebec mostraran els últims avanços en tecnologia, mentres que dos empreses de maquinària ceràmica exposaran en Cersaie, segons les dades de la patronal.
“Des de la institució provincial recolzem a un sector que és motor d’ocupació a la nostra província reforçant el nostre compromís per impulsar quantes accions siguen necessàries per al seu continu progrés, desenvolupament i innovació. L’impacte positiu de la indústria a la nostra província i la seua exposició en el món és innegable, i el nostre sector ceràmic té una gran oportunitat per a exhibir l’excel·lència que garantisca èxit futur i desenvolupament al territori”, ha subratllat Marta Barrachina. Per això, té clar que “les administracions públiques hem d’estar al costat dels nostres sectors productius en les seues reivindicacions i necessitats i des de la Diputació alcem i alçarem la veu sempre en defensa del nostre sector ceràmic”.
Sobre este tema, la presidenta ha posat l’accent que “hui la Diputació Provincial de Castelló és aliada del sector ceràmic”. “Més de 70.000 persones estan empleades de manera directa o indirecta en un clúster que és ocupació i desenvolupament per a la província”, recorda Marta Barrachina. I prova d’eixe suport al sector és la firma del primer conveni directe amb la patronal ceràmica Ascer. Una ajuda que ascendix a 80.000 euros que està dirigida a la promoció i que forma part de les accions empreses per la presidenta de la Diputació per a impulsar, ajudar i col·laborar amb el motor estratègic de la província.
En concret, el conveni amb la patronal taulellera s’ha destinat a l’edició i publicació d’un llibre que arreplega els grans projectes a tot el món d’arquitectura i interiorisme amb ús de ceràmica espanyola i que es distribuirà a nivell nacional i internacional. “És un motiu més de promoció de la ceràmica de la nostra província, amb molta informació tècnica, de grans projectes i que deixa patent les aplicacions possibles de la ceràmica de la província”, afirma la presidenta del Govern provincial.
El conveni entre la Diputació i Ascer s’unix al segellament amb ANFFECC (Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics) mitjançant el qual se secunda amb 150.000 euros un projecte que permetrà analitzar la viabilitat de l’hidrogen verd en forns de fregides. “El sector porta molts anys compromés amb complir amb el medi ambient i la reducció d’emissions, reflex d’això és la constant optimització dels seus processos productius, i convenis com el firmat entre la Diputació i ANFFECC suposen fer un pas més per al futur de la indústria”, apunta Marta Barrachina.
A més, la Diputació també ha fet costat a l’Associació Espanyola de Fabricants de Maquinària i Béns d’Equip per a la indústria Ceràmica (Asebec) amb 14.750 euros dirigits a recopilar imatges i gravacions de maquinària ceràmica, tant d’entitats públiques com de particulars, per a contribuir a la promoció d’este sector des dels seus orígens.
“Estem compromesos amb tants milers d’ocupacions i famílies lligades al sector i sabem que la investigació és la millor aliada de l’èxit, per això la Diputació està al costat dels quals treballen i s’esforcen en la defensa de la indústria ceràmica de la província”, subratlla Barrachina.
També reitera que “des de la Diputació de Castelló continuarem sent altaveu perquè esta indústria siga atesa pel Govern d’Espanya perquè el seu defensa és clau i és necessari que existisca reciprocitat en el tracte amb els fabricants de tercers països”.
En este sentit, cal recordar que la factura energètica per al sector espanyol fabricador de rajoles ceràmiques en 2023 va ser de 1.031 milions d’euros, un cost total que continua sent més del doble del que es pagava abans de la Covid, segons les dades facilitades per la patronal Ascer.
Quant a la demanda, segons les últimes estadístiques oficials, les exportacions fins al mes de juny han sumat un valor de 1.814,3 milions d’euros, amb una caiguda del -6,4% respecte al mateix període de 2023. Les dades confirmen que encara no es pot parlar d’una recuperació de la demanda en el sector, “per la qual cosa és necessari que el Govern d’Espanya atenga una indústria que treballa incansablement per a ser eficient i competitiva, sempre respectant el seu entorn mediambiental, social i laboral”, reitera Marta Barrachina.
A més de ser l’altaveu de la indústria ceràmica de la província per a reclamar les necessitats del motor estratègic de la província, des de la institució provincial impulsen i reforcen el seu suport al sector ceràmic a través de diferents iniciatives, entre les quals es troba el Concurs Ceràmic de Regeneració Urbana (CRU) o els premis ATC Impulsa, entre altres.