El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que “el canvi es consolida en la Comunitat amb una execució pressupostària que supera en 1.600 milions d’euros a la registrada pel Botànic”.
El cap del Consell ha ressaltat també que “l’execució en sanitat, la nostra principal prioritat, se situa per damunt dels 850 milions d’euros, prop del 50% del total, la qual cosa ha permés reduir les llistes d’espera quirúrgiques de prioritat un en un 64% i millorar les infraestructures sanitàries, entre altres”.
Concretament, a 31 d’agost l’execució pressupostària aconseguix el 59,77%, enfront del 58,57% del mateix període del passat any, mentres que els pagaments satisfets depassen els 17.914 milions d’euros, la qual cosa suposa 1.493 milions més que la quantitat desemborsada en els set primers mesos de 2023.
Mazón ha subratllat que el Consell “complix i avança per a afermar el canvi polític, econòmic i social iniciat fa un any en la Comunitat i per a continuar garantint un futur d’estabilitat i prosperitat per a tots els ciutadans”.
Així ho ha assenyalat durant les I Jornades del Govern del Canvi celebrades el 6 i 7 de setembre a Gandia per a analitzar, entre altres qüestions, les iniciatives desenrotllades i abordar les pròximes línies d’actuació.
També ha ressaltat que les polítiques socials “continuaran sent la prioritat” per al Consell, i ha destacat que “el canvi més social continuarà consolidant-se com a motor de justícia, equitat i oportunitats per a tots”. “I tot això, en unes circumstàncies molt difícils i que venen absolutament condicionades per l’infrafinançament estructural que patix la Comunitat Valenciana”, ha assegurat.
Mazón ha posat en valor la unitat amb altres governs autonòmics per a reclamar un fons transitori d’anivellament per a les comunitats autònomes “amb l’objectiu irrenunciable de pal·liar el macrodèficit de finançament de la Comunitat i fins que es reforme d’una vegada per sempre el sistema de finançament autonòmic, tal com hem estat reclamant al Govern central des que arribem al Consell”.
També ha destacat que este acord “és molt positiu i necessari per a la Comunitat Valenciana i ajudarà sens dubte a aconseguir una igualtat real, perquè no hi haja ni perdedors ni guanyadors i perquè es consoliden els valors de la solidaritat i l’equitat”.
Mazón ha insistit que la Comunitat Valenciana “és la pitjor finançada de totes” i que el finançament dels territoris “és parlar de sanitat, educació i servicis socials”, al mateix temps que ha incidit en el major esforç que realitza la Comunitat Valenciana en estes matèries a causa del seu infrafinançament.
El cap del Consell ha retret a l’Executiu central que no tinga una proposta de finançament “concret, clara i viable” i li ha instat “a governar per a tots i a deixar de maltractar a esta Comunitat”. En esta mateixa línia, ha instat l’executiu central a implantar un fons d’anivellament transitori “que ens iguale a la resta d’autonomies perquè el nostre territori deixe d’estar l’últim de la fila, perquè està en joc els servicis socials que es mereixen els ciutadans”.
Complim en sanitat, servicis socials i vivenda
El president ha fet un balanç de les mesures posades en marxa pel Consell en l’últim any. En matèria sanitària, ha incidit en la reducció de les llistes d’espera quirúrgica prioritat 1 en un 64% (passant de 2.967 pacients a 1.058), i en un 34% les de prioritat 2. Així mateix, s’ha referit a la posada en marxa del Pla de Salut Mental amb 724 milions d’euros d’inversió, la infermera escolar, la inversió “en tecnologia punta” per a la lluita contra el càncer, i l’aposta per “desbloquejar, accelerar i millorar les infraestructures per a assegurar l’equitat en l’atenció sanitària”. Així, ha recordat que abans de finalitzar l’any el Consell conclourà obres en infraestructures sanitàries per valor de 100 milions d’euros.
El màxim representant de l’Executiu valencià també ha remarcat que la Generalitat “ha batut el rècord històric d’inversió en el sistema de dependència amb 680 milions d’euros en 2024 i en nombre de persones ateses que ja superen les 160.000”. Així mateix, ha assenyalat la reducció de llistes d’espera en un 25% i ha exigit al Govern Central que “salde el deute de 3.000 milions d’euros en dependència que li correspon per llei”.
Mazón també ha assenyalat que el Consell “continuarà aprofundint en la legislatura de la vivenda per a facilitar l’accés a una vivenda digna als nostres joves, famílies i als col·lectius que més el necessiten”.
Així, ha destacat que el nou decret de vivenda de protecció pública contribuirà a aconseguir la previsió de 10.000 vivendes contemplades en el Pla Viu. De la mateixa manera, ha posat en valor altres mesures com la línia d’avals de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per a menors de 45 anys dotat amb 20 milions d’euros, la reducció d’un 25% de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i l’ampliació del Bo Lloguer Jove 2023-2024 “amb la qual hem incrementat el nombre de beneficiaris en un 44% respecte a l’última convocatòria del 2022”.
En l’àmbit educatiu ha assenyalat com a avanços la gratuïtat per primera vegada de l’escolarització de 0 a 3 anys, oferint unes 72.000 places per a les famílies amb una inversió de 163 milions; la llibertat de pares i mares per a triar la llengua en l’educació dels seus fills així com el centre educatiu; l’aposta per la promoció del valencià “enfront de la imposició i el sectarisme”, i per la cultura de l’esforç i l’excel·lència educativa amb més hores de matemàtiques, reforç d’anglés i lectura, i la recuperació de l’assignatura de Música en 3r de l’ESO.
Més avanços en reforma fiscal i ocupació
També s’ha compromés a “fer nous passos” en la reforma fiscal iniciada “per a rebaixar els impostos als ciutadans”, continuar aprofundint en la simplificació administrativa, i en la creació d’ocupació, amb especial atenció als joves.
En este sentit, ha posat en valor l’eliminació de l’impost de successions i donacions, “una mesura a la qual ens vam comprometre i hem complit, igual que amb altres iniciatives posades en marxa per a alleujar la pressió fiscal a famílies i empreses, amb molt bons resultats, que han permés deixar arrere l’infern fiscal en el qual estava esta Comunitat”.
En esta línia, ha recordat la posada en marxa de sis noves i pioneres deduccions fiscals per a rendes mitjanes i baixes (per a gastos vinculats a la salut i la pràctica esportiva), “amb les quals estem demostrant amb fets que baixar impostos forma part de la millor política fiscal i contribuïx a ajudar a les persones que més ho necessiten”, ha apuntat.
Així mateix, ha destacat que “la Comunitat Valenciana lidera el creixement del mercat laboral a Espanya en l’últim any i és la locomotora d’ocupació a nivell nacional”. El president ha manifestat “que som la comunitat autònoma que més ocupació ha generat en l’últim exercici amb la creació de 97.000 nous llocs de treball”, la qual cosa suposa un augment del 4,3% enfront del 2% de mitjana d’espanyola. “Cap altra comunitat autònoma a Espanya crea tant ocupació com la Comunitat Valenciana en estos moments”, ha afegit Mazón.
A més, ha recordat l’obstinació del Consell per fomentar l’ocupació juvenil i ha fet referència a mesures com la inclusió en la Formació Professional de pràctiques en empreses des de primer curs i amb autònoms, a més d’altres accions de Labora com el pla per a la contractació de joves en el sector públic i l’increment de la inversió en polítiques actives d’ocupació. En este sentit, el president ha agregat que “som líders també en la creació d’ocupació juvenil al nostre país, i és que en l’últim any, el número d’ocupats en la franja d’edat entre 16 i 24 anys s’ha incrementat en 32.300 persones”.
Quant al turisme, ha indicat que “continuarà sent un sector estratègic per al Consell des de l’equilibri i la sostenibilitat enfront de la turismofòbia que alguns pretenen instaurar” i ha recordat que a més s’ha eliminat la taxa turística heretada del Botànic, “complint també amb un dels nostres compromisos més importants”. Tot això, amb unes xifres de rècord turístic aconseguides en la Comunitat Valenciana este estiu que “contribuïxen a impulsar l’activitat econòmica i apuntalen el desenrotllament de les polítiques socials, consolidant una societat més forta, justa i cohesionada”.
Demanda de “justícia i equitat” per a la Comunitat Valenciana
Durant la seua intervenció, ha afirmat que “no cessarà en la seua reivindicació de justícia i equitat” per a la Comunitat Valenciana en matèria de finançament, aigua i infraestructures.
Així, ha remarcat que, mentres el Consell “ha complit amb els seus deures en matèria hídrica i amb els nostres agricultors” com demostren les inversions de 33 milions per al posttransvasament Xúquer-Vinalopó, el pla d’infraestructures per a depuració d’aigües dotat amb 60 milions o l’ampliació de les ajudes per a l’eficiència energètica en regadius i l’ús racional de l’aigua, entre altres, “el govern continua retallant-nos els drets d’aigua de la Comunitat”.
Així mateix, ha recordat que “la nostra aportació a l’assegurança agrària és amb diferència la major d’Espanya -amb més de 32 milions d’euros- i el nostre màxim subvencionable ja arriba al màxim permés”.
Finalment, ha reclamat una “política d’Estat” en immigració “amb solucions reals i efectives” per a fer front a este “problema estructural”. Així, ha posat en valor la solidaritat de la Comunitat Valenciana en esta matèria, al mateix temps que ha recordat la saturació dels centres de menors en el nostre territori “en estar al 160% de la seua capacitat”, per la qual cosa ha exigit “més recursos per a poder atendre’ls com es mereixen en lloc de tindre’ls amuntegats que és el que sembla que pretén el govern”.