El director general d’Administració Local, José Antonio Redorat, ha inaugurat la Jornada ‘L’emprenedoria agroalimentària en les zones rurals com a motor contra el despoblament”, una trobada que ha reunit en la localitat d’Higueruelas a experts i representants municipals per a debatre sobre la promoció del sector agroalimentari local i compartir experiències d’èxit.
En el seu discurs d’obertura, Redorat ha destacat la importància de fomentar l’emprenedoria en les zones rurals com a “estratègia clau” per a combatre el despoblament, un objectiu que el Govern valencià ha arreplegat per primera vegada en el projecte de llei de Simplificació Administrativa, actualment en tràmit parlamentari en les Corts.
En este sentit, ha explicat que qualsevol iniciativa d’emprenedoria en municipis catalogats en risc de despoblació “tindrà la consideració implícita d’interés autonòmic, un avanç històric que equiparà estes iniciatives a qualsevol altre projecte estratègic en la Comunitat, facilitant així tràmits i llicències per a establir-se”.
També ha assegurat que esta és “una qüestió que, de manera transversal, arreplega el Govern valencià perquè considerem fonamental fer costat als emprenedors i emprenedores locals i proporcionar-los les ferramentes necessàries perquè puguen desenrotllar els seus projectes amb èxit”.
Redorat ha destacat també el paper de les cooperatives en els municipis d’interior “com a fórmules de treball i ancoratge”, a través de productes com l’oli, el vi, els embotits o la fruita. “El sector agroalimentari té un potencial enorme per a revitalitzar les nostres àrees rurals”, ha subratllat.
Així mateix, ha parlat de la importància de la col·laboració entre les administracions i el sector privat, “essencial per a crear un entorn favorable a l’emprenedoria”, al que ha afegit que junts “podem impulsar el desenrotllament econòmic i social de les nostres comunitats rurals”, ha afegit.
En la sessió inaugural han participat també l’alcalde d’Higueruelas, Melanio Esteban, i la coordinadora de la Càtedra AVANT, Luisa Alamá. Per part seua, l’alcalde de la localitat ha parlat de l’exemple de la cooperativa Santa Bàrbara “com a cas d’èxit pel seu oli de qualitat d’alta gamma amb oliva autòctona”.
La jornada ha comptat amb diverses ponències i taules redones en les quals s’han abordat temes com la innovació en el sector agroalimentari, l’accés a finançament i les polítiques públiques de suport a l’emprenedoria rural. Els assistents han tingut l’oportunitat de conéixer casos d’èxit i establir xarxes de contacte que contribuiran a l’enfortiment del teixit empresarial en les zones rurals.
La sessió ha sigut impulsada a través de la Càtedra AVANT de les universitats públiques valencianes en col·laboració amb la Generalitat.