El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat “el paper essencial de la cultura com a ferramenta amb la qual construir coneixement, llibertat i cohesió social”, alhora que ha subratllat “l’ambició” del Consell per a impulsar-la “com a senya d’identitat i palanca per al nostre desenrotllament i prosperitat”.
Així ho ha posat de manifest durant la celebració a Alacant de l’acte institucional d’entrega del Premi de les Lletres de la Generalitat i de les Distincions al Mèrit Cultural amb motiu del 9 d’Octubre.
Carlos Mazón ha afirmat que les nostres expressions culturals “definixen la nostra identitat com a poble i ens projecten a la resta del món” i ha reivindicat “l’enorme i valuós patrimoni cultural que atresorem i produïm”.
Així, ha reconegut la labor i trajectòria d’escriptors com Ferran Torrent, cineastes com María Zamora, historiadors de l’art com Miguel Falomir, compositors com Gustavo Pascual Falcó o conservadors i divulgadors del nostre patrimoni com els membres de l’Asociación Raíces Reino de Valencia perquè són “grans exemples del que som capaços de fer i d’oferir al món des de la nostra manera de veure i disfrutar de la vida”.
Mazón ha assenyalat la importància de reconéixer els referents de la Comunitat Valenciana en els diferents àmbits com una “reafirmació del nostre autogovern i de celebració del que ens unix i ens definix com a comunitat política, econòmica, social i fiscal”.
De la mateixa manera, ha defés que la cultura de la Comunitat “és única, pròpia i singular sense ser apèndix de res ni subsidiària de ningú” i ha reivindicat la seua manifestació “en les nostres dos llengües sense prejuís, ni complexos”.
En este sentit, ha mostrat “l’orgull” de ser la terra de Joanot Martorell i Guillem de Castro; d’Enric Valor i de Gabriel Miró; de Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández; d’Óscar Esplá i Matilde Salvador, d’Eusebio Sempere i Joaquim Sorolla, de Luis García Berlanga i Juan Luis Iborra, de Rafael Guastavino i Vicente Pascual Pastor.
Per al president, “tots ells i molts més” van demostrar que la nostra cultura “és encara millor quan està oberta a tots des de la llibertat de creació i amb l’excel·lència i la qualitat com a eixos”, ha indicat.
Una indústria cultural productiva
En la seua intervenció Carlos Mazón ha incidit en l’aposta del Consell per la indústria cultural valenciana “amb capacitat empresarial, marca pròpia i solidesa”.
Per a això, ha realçat la creació de la Direcció General de la Indústria Musical “per a potenciar un sector que genera ocupació i atrau talent”, l’impuls a Ciutat de la Llum per a convertir Alacant en “el pol audiovisual més important del sud d’Europa”, així com el Pla de rehabilitació del patrimoni cultural, i el Pla estratègic d’indústries culturals per a aconseguir “un futur més clar i menys dependent de l’Administració”.
Igualment, ha incidit en el seu compromís per a continuar demandant “les justes reivindicacions” en matèria cultural com la devolució de la Dama d’Elx a la capital il·licitana o el Llibre del Repartiment a Orihuela.
Vertebrar la Comunitat Valenciana
Carlos Mazón ha explicat que la celebració de part dels actes institucionals amb motiu del 9 d’Octubre fora de València “naix amb vocació de continuïtat” i ha ratificat que a partir d’ara les Distincions al Mèrit Cultural i el Premi de les Lletres s’entregaran cada vegada en una ciutat distinta de les tres províncies.
En este sentit, ha incidit en l’objectiu del Consell “de fer passos ferms i decidits per a aprofundir en la vertebració i a reforçar els llaços comuns que ens definixen com a valencians”.
Guardonats
En l’acte institucional amb motiu del 9 d’Octubre celebrat en Casa Mediterráneo a Alacant, el Consell ha concedit el Premi de les Lletres de la Generalitat al novel·lista Ferran Torrent i Llorca.
La Distinció al Mèrit Cultural ha sigut atorgada al director del Museu Nacional del Prado, Miguel Falomir Faus; la productora de cinema María Zamora Morcillo; Asociación Raíces del Reino de Valencia i, a títol pòstum, a Gustavo Pascual Falcó, autor del pasdoble Paquito el Chocolatero.